Monday, September 12, 2005

Vzpenjača ali fasade?

Zelo rad se sprehajam po starih mestnih jedrih starih evropskih mest. Naprimer Praga je krasno staro mesto. Prvič sem bil v Pragi pred 10 leti. Pisala so se prva tranzicijska leta vzhodno evropskih držav. Večino Prage je bilo takrat za delovskimi odri, med starimi meščanskimi hišami pa so dvigali žerjavi (pa ne ptiči), bagri so rili po cestah in često sem moral stisniti oči kot John Wayne pred strelskim obračunom sredi peščenega viharja, ko sem hodil mimo hiš med prenovo. Kljub vsem renovacijam je bila Praga arhitekturna meka. Letos konec junija pa me je za rojstni dan v Prago peljala moja punca in razlika med stanjem Prage pred 10 leti in zdaj je očitna.

Za tiste, ki še niste bili v Pragi naj povem, da staro mestno jedro sestavlja 5 becirkov in vsak od njih je nekajkrat večji od ljubljanskega starega mestnega jedra. Le redke fasade praškega starega mestnega jedra niso obnovljene, velika večina pa je lepo in z okusom restavrirana.

Ko se sprehajam po stari Ljubljani pa me trga, ker le vsaka tretja fasada ne razpada, tiste fasade, ki pa so doživele prenovo v zadnjih dveh desetletjih pa že kažejo ponoven razpad. Slaba četrtina fasad v stari ljubljani je sploh omembe vredna. Človek bi še razumel, da najdeš razpadajočo fasado v kakšni zakotni ulici, toda v Ljubljani se lahko usedeš na pivo k Zlati ladjici in si ogledaš fasade na nasprotnem bregu Ljubljanice, ki so ravno na tem, da se sesedejo v omenjeno reko. Lahko pa se usedeš tudi v kakšen kafič pri rotovžu in se zazreš v stavbo iz umetnega črnega marmorja, ki nikakor ne spada v tam prevladujoče rustikalno okolje.

Praške mestne oblasti so dobro poskrbele za prenovo starega mestnega jedra, ki privlači toliko turistov, v Ljubljani pa zanje gradimo vzpenjačo na grad, ki je in še bo požrla ogromen budžet (baje bi s ceno enega evra za prevoz na grad vzpenjačo amortizirali v osemnajstih letih), od katerega pa si tudi občinski veljaki za živce in čas zasluženo izplačujejo honorarje.

Če bi mestna oblast namesto za vzpenjačo denar namenila v obliki subvencij za prenovo fasad v starem delu mesta in še za par vlakcov, ki že sedaj povsem zadovoljivo prevažajo lene turiste na grad ter za ureditev peš poti na grad, bi bilo to mnogo bolje. Toda taki posli ne bi dopuščali tako netransparentnega ravnanja z občinskim denarjem pa še manj bi ga bilo na kupu...

No comments: