Saturday, September 24, 2005

Teutulski stampedo

Poznate Teutule iz Orange County chopper-ja blizu New Yorka? Teutuli so bajkerska familija, sestavljajo pa “custom bikes”, ali v štorastem prevodu: motocikle po meri. Discovery Channel že nekaj sezon snema dogodivščine družine Teutul in prikazuje sestavljanje motociklov po meri. Paul Teutul, alfa bajker v petdesetih (110 kg, obseg bicepsa kot stegenska mišica Alberta Tombe, nizko čelo, mroževski brki, obvezna sončna očala tudi v temnih in zaprtih prostorih) in njegov sin Paul Teutul junior v poznih dvajsetih letih (120 kg steroidnih mišic, ki so rastle ob izdatnem galofagu 50 metrov od prvega jedrskega reaktorja) sestavljata jedro oddaje “The American chopper”. Sprva so oddaje temeljile predvsem na sestavljanju motorjev, z leti pa so v oddaje vkomponirali tudi družinske izlete in zaplete. Firma je iz majhnega družinskega podjetja prerasla v manjšo fabriko. Včasih je bila ena garaža, vanjo pa so hodili številni podizvajlci, ki so pomagali nastanku novega motocikla po meri, danes je to dejansko fabrika, ki je razdeljena na različne obrate, kjer proizvajajo čedalje več delov za motorje, podizvajalcev je čedalje manj.

Odkar je Discovery channel začel snemati oddajo “The American chopper”, so fantje naredili že toliko motorjev, da bi z njimi lahko opremili veliko bando “Hell’s Angelsov” in jo poimenovali “motociklozirana divizija”. Vsak motor je poimenovan po motivu, npr:
“Fire bike” (motor po ideji gasilskega tovornjaka), “Cat bike” (po ideji bagrov in tovornjakov firme CAT, ki jih opazite tudi na naših cestah), “Christmas bike” (mislim, da prevod ni potreben), “Gilette bike” (ja…, po ideji britvic), “I Robot bike” (po ideji filma), “Lance Armstrong bike”, “Discovery bike” (za discovery channel) ipd. Itd.

So pa Teutuli močno patriotska družinica (ameriških zastav je povsod preveč. V proizvodni hali jim visi zastava 10 x 10 metrov, pa tudi varilska maska je v barvah fane) in zato je nastala tudi cela kolekcija državotvornih motociklov: “Fire bike” (poklon pogumnim newyorškim gasilcem, od katerih jih je kar nekaj končalo pod ruševinami WTC-ja. Motor ima na bencinskem tanku vdelan nek vijak, ki je bil svoj čas v eni izmed porušenih stolpnic), “POW/MIA bike” (POW = prisoners of war = vojni ujetniki, MIA = missing in action = pogrešan v akciji; poklon vsem ameriškim vojnim ujetnikom in pogrešanim v akciji), “Comanche bike” (po dizajnu vojaškega helikopterja), “Statue of liberty bike”, “Jet bike” (po dizajnu vojaškega letala) in “Dixie chopper” (južnjaško ameriški kmetavzarski motor). Z motorji “POW bike”, “Comanche bike” in “Jet bike” so Teutuli uleteli tudi na ameriško letalonosilko USS Interpid, kjer so izrazili svojo podporo ameriškim vojakom, organizirali pa so tudi humanitarno akcijo za vojne invalide in svojce pobitih v Iraku in Afganistanu.

Čeprav nerad uporabljam stereotipiziranje v smislu “Črnogorci so leni”, “Švabi so podjetni”, “Japonci so samouničujoči deloholiki”, bom vseeno rekel, da so Teutuli tipični Američani, glasni, uničevalni, nerazgledani ter napumpani z anaboliki in steroidi. Grobo trditev bom podkrepil s primeri:
1. Oddaja temelji na stalno konfliktnem odnosu med očetom in sinovi. Fotr se dere, zmerja, žali, uničuje, se dere, teži, najeda, zastrašuje, se dere, preklinja, sitnari, provocira, se dere, zmerja, preklinja in tuli. Paul junior (glavni dizajnerski trust firme) se igra zvezdo, se dela pametnega, je pomemben, je lenuh (pa ni Črnogorec, razen če ni bil poštar Črnogorec), je umetnik, ki potrebuje navdih, za malenkosti zabije neverjetno veliko časa in se igra zvezdo. Problem je vedno isti: ali bo motor dokončan v roku.
2. Paul junior opazi za garažo star in neuporaben avto. Po naključju je blizu tudi 15 kilska macola. 1+1=uničevalni eksces. Junior pograbi macolo in sklumpanemu avtu odbije vrata. Dejanje opazi Paulov mlajši debeli brat “Majki” (čupavi dvajsetletnik, posebnež, ki pogosto iz neznanih razlogov kida sneg v kratkih hlačah) in se pridruži s svojo macol’co. Čez pol minute je ob čedalje bolj sklumpanem avtu čedalje več Amerov, ki se neusmiljeno znaša nad kupom železa. Majki svojo macol’co z dveh metrov zadega proti avtu, macol’ca se od avta odbije in nevarno ter nekontrolirano poleti proti skupinici zmedenih Amerov, ki pa se razbeži kot četica tabornic, ki je naletela na osje gnezdo. Avtomobilskih ostankov seveda za seboj ne pospravijo.
3. Majki sestavlja svoj prvi motor. Gre mu počasi. Pavleta se odločita, da Majki potrebuje bajkerski krst. Pograbita mu ogrodje bodočega motorja in mu ga zadegata v smetnjak čez cesto.
4. „IT’S DUCK SEASON!“ – Teutulčki gredo v lov na race. Puni! Pali! Dobro, da se niso postrelili med seboj. Ma je malo manjkalo. Ko jebe floro in favno!
5. Firma se seli v fabriko, zato praznijo bivše prostore (manjša proizvodna hala). Hala je imela pregradne stene, znotraj katerih so bile pisarne. Pavle mlajši zagleda usnjen pisarniški stol, za njim pa stekleno okno v pregradni steni. 1+1=uničevalni eksces. Čingrrrrrrrr, bannngrrrrrrr! To je pa špas, si reče Majki, pograbi še en stol in...Činnnnnggggggrrrrrr! Uleti fotr! O! Žur! Lej tole lepo fino usnjeno zofo. No..., poprimita fanta….hop! Čraaaaannnnggggggg (odkruši se še del stene). To opazujeta dva uslužbenca. Vinnie, latinos z velikim smislom za elektroniko, priden kot mravlja, mlad očka in še nek mali žgoljo, o katerem ne vem dosti. Vinniju je ob pogledu na uničevanje usnjene zofe skoraj zajokal. Toda to še ni nič! Uničenje ni zadostno. Fotr oddrvi po svoj SUV (Sports utility vehicle = velik jeep oz. skoraj tovornjak) in se z njim pripelje v halo, ciglo na gas in direkt v pregradno steno. Jeeeee! Padla je cela stena! Še enkrat! BAM! Pokrov motorja postane harmonika, odbijač odpade. Rikverc! Gas! BAM! Luč je razbita, ostanki padejo po gumo! Veselje v hiši! Narod se zabava! Za crknit je smešno. Kaj pa je nam nekaj 100.000 dolarjev! Pih! Itak bom kar nov SUV kupu, jebiga…, ta ma že pepelnik poln! Pa žarnico bi mogu zamenjat. Halo bom pa itak prodal, pol naj se pa kar kdo drug s tem razdejanjem zajebava! Al smo Ameri, al nismo!??!??

Priznam, “The American chopper” je kdaj pa kdaj zabavno gledati. Motorji, ki jih naredijo, so zelo lepi in fejstni. Tudi firma jim šiba sto na uro. Ni kaj! Kar se tiče biznisa in izdelovanja motorjev, fantje obvladajo! So pa Teutulčki navadni barbari, ki pa se jim je za nasmejat, ko postanejo žrtve lastne trdoglavosti.

1 comment:

Anonymous said...

IBM ThinkPad Z Series official deets
So finally, the ThinkPad Z Series we got a peep at the other day has made an official appearance on the IBM website.
What a interesting blog! I'm definitely going to add your website to my "more interesting websites"!

I have a giochi scommesse site. It pretty much covers giochi scommesse related stuff.

I would like you to come and check it out if you get time :-)