Wednesday, September 21, 2005

Pat

Že zadnje leto se špekulira, ali je možno, da se situacija v Iraku razplamti v državljansko vojno. Nekateri pravijo, da se vsaj toliko časa v bistvu že odvija, drugi si zatiskajo oči in se zgovarjajo na teroriste, oziroma upornike, ki so samo “žepi odpora”. Ameriški general Rick Lynch se je zadnjič zbrani novinarski srenji na vsa usta hvalil, kako so zavezniške sile požele krasne uspehe v boju proti Al Zarkavijevi uporniški bandi, zatrdil, da upor proti demokratizaciji v Iraku pojenjuje, da je sedaj iraška vojska, ki so jo sami izvežbali, že sposobna prevzemati naloge obrambe mlade demokracije in, da lahko Američani začnejo počasi razmišljati o umiku.

Aja! A da je tko fejst v Iraku, al kaj? Niti pod razno ne. Število bombnih in samomorilskih napadov se veča in sorazmerno s tem se večajo tudi „uspehi“ teh napadov, ker pobijajo čedalje več ljudi (če se spomnite, je pred časom med nekim pomembnim šiitskim romanjem nekdo na nabito polnem mostu zagnal paniko, da je med njimi samomorilski napadalec, raja je poblaznela in zaradi posledic splošne panike je umrlo okoli 1000 ljudi, saj so se medsebojno pregazili, uspelo pa jim je tudi podreti del ograje mostu, tako da jih je veliko popadalo v reko in se ob plavalskem neznanju utopilo...In niti bombe niso rabili za to...Dovolj je bila le beseda!). Kar pa se tiče gverilskega vojskovanja z vojaškimi milicami vseh vrst, je treba zadnje „uspehe“ zavezniških sil, o katerih je trobil bolano optimistični ameriški general, jemati jako z distanco. Primer Faludže, ki je bila svoj čas deklarirano gnezdo upornikov so „zavezniške sile“ skoraj zravnale z zemljo in „odstranile“ grožnjo, ki pa se je v resnici samo preselila v naslednje mesto in po istem kopitu so se odvijale tudi ostale „uspešne“ akcije zavezniških sil in uporniških migracij. Sicer pa, če ste pozorni, vsake toliko časa pricurlja kakšna vest iz ljubega nam in skoraj pozabljenega Afganistana. Tudi tam situacija še nikakor ni pod kontrolo. Periferijo države še vedno vodijo različni vaški poglavarji z do zob oboroženimi milicami različnih islamsko ločinskih verskih prepričanj. Vsake toliko pa tudi slišimo, da so ameriški bombniki spet odvrgli nekaj ton bomb na gorovje Tora Bora, kjer naj bi se že 4 leta skrival Bin Ladnov Osama na dializnem aparatu, pobili 50 upornikov ali po pomoti napravili geološko depresijo v pozabljeni afganistanski vasi, za katero se je domnevalo, da skriva Talibane.

Tako hvaljene nove iraške sile, ki imajo vajeti že skoraj v svojih rokah, pa so bile vzrok za orožarsko afero, ki je udarila le malo po hvalisanju prepotentnega ameriškega generala. Iz iraškega proračuna za potrebe armade je „izginila“ milijarda dolarjev. Da! Prav ste prebrali! Milijarda! Nekdo naj bi za potrebe nove iraške vojske na svetovnem orožarskem trgu nabavil za nekaj milijard dolarjev vojaške opreme, orožja in streliva, del zneska pa naj bi bila tudi ameriška pomoč. Kar je do sedaj jasno je to, da je nekdo s transakcijami res ogromno pokradel in, da je iraška vojska dobila drugorazredno robo, ki je bila očitno posredniku iz Bagdada plačana kot vrhunska. Tako je pod oznako „najsodobnejši“ prišlo iz Poljske 25 let starih in dodobra stolčenih ruskih helikopterjev, pločevina oklepnih vozil je klonila pred naboji navadnih avtomatskih pušk, kar je bilo ugotovljeno šele na bojišču, kjer so jih uporniške bande spremenile v cedila, namesto ameriških strojnic po 3500 dolarjev za kos, so dobili egiptovske ponaredke po 200 dolarjev, nekatera oklepna vozila so porabila več olja kot goriva in so jih morali zato odpeljati na odpad, naboje kalibra 7.62 mm (karkoli že to pomeni), ki so vredni 6 centov za kos, pa so preplačali trikratno. Najebali so pa mladi iraški vojaki, ki so slepo verjeli, da so v oklepnih vozilih varni vsaj pred navadno kroglo.

Tudi britanska vojska, z več stoletji kolonialističnih izkušnj, je postala nervozna. Za zadnji incident se niti ne ve, kaj se je v resnici zgodilo. Neka iraška policijska postaja v Basri naj bi imela v zaporu dva britanska specialca. Briti so z desetimi tanki naskočili policijsko postajo, ker so mislili, da bo množica pred policijsko postalo sicer ujetnika linčala (iz neznanih razlogov), množica je na tanke zmetala vse od kamenja do molotovk, en tank je množica celo uničila, a so se vojaki uspeli rešiti. Ujetnikov v zaporu ni bilo, so jih pa našli nekaj kilometrov stran v hiši pripadnika ene izmed šiitskih milic. Razplet je namigoval, da so šiitske milice in iraška policija veliki prijatelji.

Američani imajo težave s sunitskimi uporniki, Britanci s šiitskimi, suniti in šiiti pa se ne marajo med seboj. Če se “zavezniške sile” res umaknejo, se bo nedvomno državljanska vojna neizmerno zaostrila, če pa se ne umaknejo, pa bodo čedalje več kasirali vsi. Vas na kaj spominja? “Goooooooooooooooooodmooooooorning Vietnaaaaaaaaaaaaaaaam!”

No comments: