Tuesday, September 13, 2005

Burn baby, burn!

Izrael je po 38 letih okupacije palestinske Gaze po sistemu požgane zemlje odšel. Izraelski naseljenci Gaze (po večinskem mnenju ilegalni, po izraelskem pa tako legalni kot tudi kao legitimni, da o zgodovinski danosti niti ne začnem razpredati) so po kratkih uporih v objemu izraelske vojske in v skupnih solzah obupa in zgodovinske krivice, ki je zopet naperjena proti Judom in gre potemtakem za antisemitizem, odšli „domov“. Vso postavljeno infrastrukturo (civilno in vojaško) so izraelski bagri zravnali z zemljo, na zdaj spet palestinski zemlji so pustili le kup pepela...in pa sinagoge!

Sprva so mislili zrušiti tudi te (ki naj bi jih bilo na območju Gaze 24), a je izraelska vlada „popustila“ rotečim rabinom, ki so morebitno takšno potezo vlade označili za „prepovedano“ (sic!). Ko je prišlo do odločitve, da se sinagoge pustijo nedotaknjene, so izraelske oblasti takoj pohitele in svetu „preventivno“ na veliko razlagale, da bi bilo morebitno rušenje sinagog s strani Palestincev po izraelskem odhodu iz Gaze „barbarsko“ (spet sic!) dejanje (da o antisemitizmu niti ne govorimo). Koj ko je zadnji izraelski vojaški škorenj stopil s palestinske zemlje in za seboj zaprl žičnato ograjo, kot bi za seboj zapiral preveč razdivjan vrt za hišo (kar v bistvu Gaza Izraelu tudi predstavlja, če sem malo metaforičen...), so začeli Palestinci upravičeno proslavljati. In v proslavo so nekateri Palestinci seveda vključili tudi požig sinagog (med proslavo so do sedaj zgorele 4...Si ostale puščajo še za druge praznike?). Izraelci so seveda razočarano zmajali z glavo in si mislili pa tudi rekli: „Na, sej smo vedeli! Barbari pač...!“

Od kdaj, lepo prosim, je bilo rušenje simbolov tuje ali domače tiranske sile, ki je bila zamenjana, barbarsko dejanje? Je kdo rekel, da je bilo rušenje Huseinovega kipa na bagdadskem trgu (vrle marince je celo tako zaneslo, da so za trenutek čez glavo iraškega diktatorja poveznili vrečo v obliki ameriške zastave) barbarsko dejanje? Se nič ne spomnim...Kaj pa množična rušenja socialistične megalomanske ikonografije, ki so jo metali s podestov po vsej vzhodni Evropi, vključno z nami? Kaj pa nacifašistična ikonografija, ki s(m)o jo z velikim užitkom uničevali po drugi svetovni vojni? Kaj pa napad in padec Bastille, ki simbolizira začetek francoske revolucije? Le kaj naj Palestinci počno s 24-imi sinagogami? Dvomim, da jih bodo preuredili v mošeje in dvomim, da bodo v njih prebivali, imeli šole in vrtce ali, da bodo v njih postavljali čevapdžinice. Za Palestince so izraelske sinagoge edini preostali simbol 38 letne izraelske okupacije. V bistvu pa so sinagoge predvsem močno izraelsko politično orožje. Naj se zgodi s sinagogami karkoli, vse bo označeno za neprimerno, če že ne barbarsko.

Izraelci, kljub umiku iz Gaze, to še vedno močno nadzorujejo. Še vedno imajo kontrolo nad zračnim in morskim prostorom ter seveda nad mejami. Torej, povsod okoli Gaze so meje z do zob oboroženo izraelsko vojsko, po morju pred palestinsko obalo kruzajo izraelske topnjače in ostalo ladjevje, ki naj bi preprečevalo švercanje orožja, po zraku pa švigajo izraelska vojaška letala in helikopterji, da jim ne bi kaj ušlo. Če k temu prištejemo še načrte (ki so zaradi kontraverznosti trenutno v predalu), da bi tudi okoli Gaze zgradili “obrambni zid”, kakršnega gradijo na Zahodnem bregu, potem pridemo do koncentracijskega taborišča z dobrim milijonom arestantov.

Iz vsega tega niti ni tako težko dojeti, zakaj Palestinec poprime za molotov koktejl in ga zadega skozi okno v sinagogo, potem pa zapleše in kakšno zapoje.

No comments: