Monday, October 17, 2005

Ubaci u četvrtu

V svojem spletnem Gnevniku sem večkrat obdeloval različne televizijske oddaje tehnične orientacije. Sam sicer nisem nikakršen “človek mehanike” in se na delovanje jeklenih konjičkov bore malo spoznam. Znam recimo dotočiti gorivo in vodo za brisalce, vem, da več ko ima avto konjskih moči in prostornine motorja, hitrejši in močnejši je in to je tudi skoraj vse. Nikakor pa si ne bi ob defektu avta zavihal rokave, odprl pokrov motorja in vtaknil svoje kirurške ročice v zapacano srce potujoče škatle. Spremljanje avtomobilističnih, motociklističnih in dirk formule 1 mi ni niti pod razno zanimivo. Vendar mi je vsake toliko vseeno v užitek pogledati kakšno fejst oddajo o avtomobilih. A če je to samo oddaja, katere voditelj na steroidih doživlja orgazme zaradi detajlne slike felten novega, s 700 konji naravnost iz pekla pripeljanega Ferrarija, potem ne bo obdržala moje pozornosti niti daljšega presledka med zdolgočasenim šaltanjem po televizijskih programih. Niti ne bo popolnoma nič dosegla reportaža s kakšnega od svetovnih avtosejmov, ker hostese pritegnejo vso pozornost in si avtov v tem primeru pač ne zapomnim. Toda oddaja Top gear, ki jo vrtijo na “BBC World” in baje tudi na “BBC Prime”, je res pohvale vredna.

Voditelj oddaje je Jeremy Clarkson, človek v petdesetih, oče številnih otrok in poznavalec ter kritični ocenjevalec škatel s kolesci na bencin. Pri ocenjevanju in razpravljanju mu pomagata še James May, nekoliko sramežljiv zategnjen Brit in majhen, entuzijastičen mladinec po imenu Richard Hammonds. Vsak ima seveda svoj okus in tega zna na močno duhovit način podajati gledalstvu. Voditelji dobro poskrbijo za razlago tehničnih podrobnosti v jeziku, ki ga zastopi tudi mehanski analfabet, kakršen sem tudi sam. Je pa oddaja tudi vsebinsko zelo na široko zastavljena.

Tipična polurna oddaja “Top gear” ponavadi predstavi kakšen nov avto. V včerajšnji oddaji so obdelali nekega BMW-ja, ki je pred kratim izšel tudi v dizelski obliki. Povedali so vse o mašini (baje ima dva “turbo-chargerja”, ki skrajšata čas odziva pospeška po pritisku cigle na gas – kar je značilnost dizelskih motorjev), potem pa so ga na pisti primerjali z njegovim bencinskim dvojčkom. Spet v eni od prejšnjih oddaj je Jeremy peljal nekega divjega dizelskega Audija (nimam pojma o katerem modelu se je govorilo, šlo pa je za neko veliko limuzino, mrbit A6 ali celo A8…, skratka…, neki tazga vulzga) iz Londona v Edinburgh (saj sem prav napisal, ne?) in nazaj z enim samim tankom bencina. Iz prispevka so naredili pravo dramo, celo triler! Jeremy-ju je namreč začelo primanjkovati goriva, lučke so začele svetiti, kamera, namontirana znotraj bencinskega tanka, pa je prikazovala nivo preostalega bencina. Jeremy je tik pred Londonom naletel na kolono! Groza…, ali bo izdržal…Jeremy se poti in histerično komentira avto, nato pa opazi bencinsko pumpo, s katere je štartal. In na koncu mu uspe! Hura! Ponavadi v oddaji predstavijo tudi kakšen čisto povprečen avto, ali naredijo primerjavo, naprimer karavanov, “off-road” vozil od “Quad-bike-ov”, preko buggijev, pa do 8 kolesnih dvotaktnih frez za po gmajni, hovercraftov ter zgodovinskih vozil vseh štirih dimenzij.

V oddajo vabijo angleške “estradnike” (jaz osebno sicer v oddaji še nisem videl nobenega zvezdnika, ki bi ga prepoznal,…očitno so bolj lokalne narave, ali pa oddaj z znanimi estradniki nisem videl), ki potem v povprečnih avtih odvozijo en giro po pisti, pri tem pa jih štopajo in primerjajo med seboj. Stalna lestvica stoji tudi za vse avte, ki so jih predstavili v oddajah, kroge po pisti pa je odvozil njihov stalni testni voznik po imenu “Stig”, poznan po zanimivih glasbenih izborih med vožnjo testnih vozil. Fantje pa postrežejo tudi s kakšnimi še bolj zabavnimi izpadi, kot je katapultiranje odsluženih avtomobilov v tarčo na dnu zapuščenega kamnoloma, ali uporaba lastne glave za anteno, preko katere lahko s pomočjo daljinskega ključa odklenete svoj avto na daljšo razdaljo.

Skratka, ogled avtomobilistične oddaje “Top gear” toplo priporočam tudi nepoznavalcem, saj je zelo zabavna, poučna in polna pristnega angleškega humorja, ki nam je znan iz boljših angleških sit-comov.

P.S. Ko smo že ravno pri TV oddajah…, Slovenska big brother oddaja “Bar” je patetična in slaboumna stvaritev, ki ni za ogled niti za pospeševanje prebave!

1 comment:

Pika said...

Res je! Veselo opažam, da vedno več ljudi vedno MANJ gleda programe domače proizvodnje in se raje prepuščajo malo višjemu IQ TV oddaj tuje proizvodnje. No, malo je odvisno od jezika, samo v zadnjem času sem jih zasledila nekaj, ki so vredne ogleda. Poleg Galilea in sveta čudežev nemške izdelave je TopGear ena onih, ki jih poskušam ne zamuditi. Ja, bejba z afiniteto do pleha (celo znajdem se eno malo pod 'haubo'), zato sem nekaj časa vneto gledala DSF a mi je omenjena agleška bolj všeč - nekako bolj zabavna je, sploh voditelj zna držati pozornost gledalca brez butastih štosov.

Tko da - priporočam tudi ne čisto preh usmerjenim osebam!