Saturday, October 15, 2005

Kulturkampf

No…, pa bom še jaz eno urezal o Škotih. Za tiste, ki ste jih spregledali naj povem, da se je v zadnjem tednu v Ljubljano zlilo 4000 gorjanskih Škotov v kiklah, ker so prišli na fuzbal tekmo Slovenija : Škotska. Ena prvih asociacij na Škotsko je poleg gradov, zloglasnih kiltov in whisky-ja, nedvomno tudi William Wallace, mitski borec proti Angležem, ki se je z divjim obrazom, dvoročnim mečem in bojnim tuljenjem zaganjal v podelane angleške soldatke. Na hitro človek pomisli, da kombinacija alkohola, navijaške gorečnosti in 4000 gorjanskih škotskih navijačev v kiklah ni najboljša kombinacija. Izkazalo pa se je, da so Škoti zelo uglajeni navijači in prijazni ljudje. Pobje so uleteli na “par” pirčkov, s kilti paradirali po mestu, šli na fuzbal, zmagali, šli še na “par” pirčkov in odleteli domov, našim gostincem pa pustili zajeten kupček evrov. Škoti so očitno pustili dober vtis in pri tem naredili še reklamo za svojo rodno grudo. Smešno se mi zdi samo to, da Škoti oblečejo kilte le na turističnih potovanjih. Bratranca, ki sta bila na Škotskem sta mi povedala, da sta videla tam le enega Škota v kiltu, pa še ta je bil zaposlen v turističnem sektorju.

Ob branju sobotne priloge pa so mi v oči padli tudi Finci. Prejšnji teden je bila pri nas na obisku njihova predsednica (tudi bivša zunanja ministrica) Tarja Halonen, ki je za sobotno prilogo dala intervju. Finska, poleg Irske, v zadnjem desetletju velja za državo z nadpovprečno gospodarsko uspešnostjo, ki temelji predvsem na dobri izobraženosti populacije, usmerjenemu povezovanju fakultet z gospodarstvom ter na vlaganjih v raziskovanje in razvoj (“R&D”). In pri tem je Finska še t.i. “socialna država”. V intervjuju je finska predsednica povedala, da gre uspeh pripisati tudi vlogi finske kulture, ki jo je opisala z besedami: “Tu na severu mislimo, da če se dobro obnašamo sami, potem naj se dobro obnašajo tudi drugi…”. Finska ni članica pakta N.A.T.O., saj kratkoročno ne vidi potrebe po članstvu in tako je bilo tudi med hladno vojno. Stopnja korupcije v državi je prekleto majhna, ljudstvo pa zaupa državnemu aparatu. Predsednica je izpostavila pomembnost pristnega meddržavnega, dobro sosedskega dialoga, ki je ključ do uspeha vseh vpletenih in ta geostrateški politični “model”, ki se ga gre Finska vse od druge svetovne vojne naprej, še vedno deluje ter daje čedalje boljše rezultate (Finska se je dobrih 30 let po vojni precej matrala in je veljala za najrevnejšo skandinavsko državo, zato je njen uspeh v zadnjih 20 letih še toliko bolj opazen…).

In če severno-evropsko sliko primerjamo z Balkansko in vzhodno-evropsko, opazimo čisto nekaj drugega. Kar se tiče turizma, slovenski maturanti in absolventi skrbijo za to, da je slovenska mladež vsaj v Grčiji in Španiji na jako slabem glasu zaradi divjih pijančevanj, ludističnih izpadov, uničevanja turistične infrastrukture in prekomerne glasnosti. Tudi Čehi in Poljaki vpeljujejo precejšno mero turističnega barbarizma. Nikakor nočem posploševati, saj gotovo obstajajo tudi psihopatski finski, švedski, francoski in nemški turisti ter vzorni češki, poljski in madžarski turisti, toda stereotipi od nekod pač izvirajo in v vsakem hecu je tudi kanček resnice.

Drug zaključek pa se navezuje na politično kulturo, ki jo Finci premorejo, Slovenci pa ne. Zaradi očitnega nepotizma, ki vlada na vseh področjih slovenske države, je upravljenje le-te nezadostno. Dokler se bo imenovalo ljudi na visoka politična in gospodarska mesta po politični in sorodstveni liniji, bodo strokovni nivoji podpovprečni, če že ne obupni.

Namesto, da bi se Slovenija kdaj pa kdaj zgledovala po najuspešnejših evropskih državah, se le petelini pred manj uspešnimi balkanskimi državami in se preko dementnega zunanjega ministra Rupla v organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) klanja velikim in pametuje "zaostalim". Raje prvi na vasi, kot zadnji v mestu!

P.S. Čisto "by the river"...Zadnjič sem ujel še eno predelavo avta v oddaji “Pimp my ride”. Nekemu skejtarju so v avto vgradili medicinski aparat za dovajanje kisika. Razlaga se je glasila: “Ko boš skejtal in se boš zadihal, se lahko usedeš v avto in se nadihaš kisika v štirih različnih okusih…”, nek mehanik pa je dodal: “Ne bo se ti treba več zadevati z marihuano, ker boš to lahko sedaj počel s kisikom….”

1 comment:

ill-advised said...

No, pridružujem se tvojemu odobravanju Škotov in Fincev, imam pa nekaj komentarjev na temo psihopatskih turistov.

Nemški turisti imajo marsikje po sredozemlju vendarle prilično slab ugled --- če se ne motim, je bil ne tako dolgo nazaj (največ kakšno leto ali dve) celo nek manjši škandal, ko se je eden od italijanskih politikov javno zgražal nad obnašanjem nemških turistov.

Glede Skandinavcev pa baje v zadnjih letih zelo dobro cveti trajektni turizem na Poljsko --- ob vikendih gredo za dan ali dva tja, da izkoristijo močno nižje cene alkoholnih pijač in se ga na mrtvo napijejo.