Monday, October 10, 2005

Perpeto immobile

Ne morem si več pomagati, da ne bi sčečkal kakšne na račun ljubljanske cestne infrastrukture in na stanje prometa, ki se po njej vozaka. Če skušam stanje opisati z eno besedo, bi rekel: “neuravnoteženo”.

1. Razen še manjkajočega kraka avtocestnega ringa, ki bo predvidoma čez dve leti povezal ring in kranjsko avtocesto, se mi zdijo mestne cestne povezave zadovoljive (ob poznavanju mesta, vožnja čezenj ponuja pester izbor cestnih povezav). Težave nastanejo ob prometnih konjicah, saj te v izračun prištejejo veliko število volov za volani in neprilagojeno prometno signalizacijo. Koliko bi mestno občino koštalo, če bi se glavne ljubljanske semaforje sprogramiralo tako, da bi se ti vsaj malenkostno prilagajali in odpravljali prometne zamaške? Mislim, da govorimo o prekleto majhnem znesku v primerjavi s stroški gradnje klinčeve vzpenjače na ljubljanski Grad!

2. Ljubljanski potniški promet je KA-TA-STRO-FA-LEN!!! Mesto se širi, avtobusne povezave pa ne dohajajo razvoja. Zadnjo novo avtobusno linijo so uvedli pred desetletjem za prevoz potencialnih potrošnikov v nakupovalno središče BTC city. Uvedli so številko 17., ki pa je “enojen” avtobus (torej ne Krpan) in se vanj stlači relativno le malo ljudi (od uvedbe “sedemnajstke” pa je BTC iz laboratorijske miške zrastel v mutirano uberpotrošniško steklo zverino). Le zakaj se je tramvajske šteke odstranilo? To je bila ogromna strateška napaka, ki je mestu odvzela prevozniške kapacitete, staromestni šarm in turistično zanimivost. Poleg tega je avtobus svinjsko drag. Če želim priti iz Bežigrada do Podutika in nazaj, za to odštejem 1200 sit, kar je smešno in žaljivo.

3. Parkirnih prostorov je PREMALO!!!! Zadnji torek okoli desete ure dopoldan sem pol ure krožil po mestu in ko ena mona iskal parkirni prostor v garaži (saj je iskanje praznega parkirnega prostora ob cestah popoln srečolov –lahko ti uspe takoj, lahko pa traja in traja in traja). Garaže v mestu so bile polne (poskusil sem v Maksimarketu spodaj in zgoraj, PPH garažah na Trdinovi, Bavarskem dvoru in garaži pri Metalki). Po pol ure in po petih krogih po mestu, sem avto živčno zapeljal na prvi še prazen prostor na pločniku in se zaklel, da bom listek s kaznijo, v kolikor ga fašem, z žaljivim pisemcem poslal ljubljanski županji.

Predlagam naslednje rešitve:
1.Nadgradnja prometne signalizacije

2.Uvedba še vsaj pet novih avtobusnih linij in pocenitev mestnega prevoza

3.Popolno zaprtje mestnega jedra (razen za nujne primere, intervencije, selitve ipd.)

4.Ponovna uvedba tramvaja, ki bi peljal tudi skozi staro mestno jedro

5.Ureditev vsaj treh velikih parkirišč na robu mestnega središča z dobro urejenim mestnim prevozom v središče mesta.

6.Razmisliti o uvedbi podzemne železnice čez 20 let (treba je začeti razmišljati zdaj, ne takrat, ko je stiska že prehuda)

2 comments:

jaka said...

ma kaj pa vem, tudi cestni promet ni urejen, notranjega ringa še ni (tisto, kar je nek zametek tivolska, aškerčeva , itd... zaloška je še vedno ozka ulica, pa še kaj bi se našlo..

glede javnega prometa pa mislim, da bi morali narediti za začetek dve podzemni progi skozi center, kjer lahko najprej vozijo tudi tramvaji, ki gredo potem na površje, čeprav za os šentvid fužine tudi kakšen metro ne bi škodval... tadruga os pa glinškova vič vsaj...

veliko bi se pa rešilo tudi s širitvijo cest in postavitvijo pasov samo za buse, kar bi se seveda tudi strogo kaznovalo, kot se to počne po evropi.

Anonymous said...

Tole ti pa ne verjamem. Da v garažni hiši na Metelkovi nisi dobil prostora. Ta bajta ima cca. 75% kapacitet neizkoriščenih.


Se tudi ne morem strinjati s popolno zaporo mestnega jedra - razen mogoče Prešernv trg. Če ti zapreš Slovensko, Dalmatinovo, Tavčarjevo, Miklošičevo, itd. si ubil center, ki že tako noro hira.


Sama uvedba novih linij ne bo dosti rešila. Potrebna je popolna reforma LPP-ja. Polovica linij je zastarela. Poleg tega rabimo linije, ki povezujejo druge konce Ljubljane in NE GREDO skozi center )npr. Vič in Šiško, Šiško in Bežigrad, itd.).

Tramvaj je zanimiv samo turistično. Še vedno uporablja ceste in bi bil oviran s strani prometa.

Kar bi resmorali narediti je, da se premakne avtobusna na Dolgi most in razbremeni del centra okoli kolodvora. Mestni idioti, khm! pardon!, svetniki pa načrtujejo gradnjo mega potniškega centra na mestu današnje železniške in avtobusne, pri tem pa nihče ne pomisli, da sama cestna infrastruktura tega ne bo prenesla.