Thursday, October 27, 2005

Barov Boom

Včeraj sem iz »zaupnih virov« izvedel, da gre finančno oddaji »Bar« prekleto dobro in, da bodo po pričakovanjih nabrali toliko denarja, da bodo lahko z njim začeli snemati novo »veliko bratsko« oddajo »survivor« (prev. v slo. po Toporišiču = »preživelec«). Seveda naše televizije, pa naj bo to nacionalka ali pa komercialke, ne premorejo toliko domišljije, da bi si enkrat za spremembo omislili avtorsko in ne spet le licenčno »zabavno« oddajo.

Za tiste, ki se še niste srečali z oddajo »survivor« naj povem, da se ta na ameriški televiziji CBS vrti že kar nekaj sezon (ne vem koliko natančno, mislim pa, da že vsaj 7 ali 8 sezon), koncept pa je ta, da se zbere cca. 16 ljudi, ki se jih praktično brez vsega za 40 dni zadega na nek zapuščen otoček v Polineziji in se jih prepusti kombinaciji starodavnega in sodobnega darwinizma. Te ljudi razdelijo v dve skupini, potem pa ti dve skupini medsebojno tekmujeta vsak drug dan v dveh različnih tipih izzivov. En tip je ta, da se zmagovalni ekipi podeli imuniteto, kar pomeni, da mora poraženi klan z večinskim volilnim sistemom izločiti enega svojega člana, drugi tip pa zmagovalcem prinese kakšno luksuzno dobrino, kot naprimer kalorično hrano, trnek za lovljenje rib, tuš s sladko vodo ali kakšno drugo civilizacijsko komoditeto, ki na zapuščenih otokih pač niso dostopne. Ko se število tekmovalcev zreducira na kakšnih 10, pa se začne individualna tekma za en milijon dolarjev, ki ga pobere zadnji »preživelec«.

Ko sem prvič videl survivorja, me je zadeva precej potegnila, tudi druga sezona mi je bila še zanimiva na »fast forward«, tretje pa nisem več mogel gledati. Najbolj všečna mi je bila sociološko antropološka komponenta te serije, saj se iz prijaznih ljudi, ki so sprva tvoji sotrpini in »ekipni igralci« izvalijo divji liberal-kapitalistični egomanijaki v kiklah iz palminih listov. Zanimivo je tudi to, da se npr. v neki ekipi najde človek, ki odlično lovi ribe in je zato cela skupina prehranjena ter ima za izzive dovolj energije, druga skupina pa je kup pohlepnih lenob, kjer vsi stradajo, ker nimajo lovca in to se pozna, ker zaradi pomanjkanja moči pušijo izzive. V neki seriji (odvijala se je v avstralskem »outbacku«) je en izmed tekmovalcev uklal divjega prašiča in prehranil svojo pleme, čeprav so mu dekleta, ki so se pravtako mastila z ubogim veprom, uboj le tega močno zamerila in tip ni prestal prvega demokratičnega izločanja.

Hrvati že snemajo licenčnega survivorja (ime hrvaškega otoka, na katerem se dogaja, sem pozabil), ne vem pa kje naj bi to snemali v Sloveniji, saj je naš edini otok rahlo premajhen, Kočevski gozd pa spet ni tako velik! Morda v Iškem Vintgarju?

P.S. Po slovenskih soldatih so tudi naši policaji dobili svoje fajmoštre, delitev cerkve od države pa je vse bolj zabrisana! Naj se banda klerikalna neha vmešavati v državo (ter krasti triglavski narodni park) in vice versa! So smetarji naslednji upravičenci dušnega miru?

1 comment:

Anonymous said...

"V neki seriji (odvijala se je v avstralskem »outbacku«) je en izmed tekmovalcev uklal divjega prašiča in prehranil svojo pleme, čeprav so mu dekleta, ki so se pravtako mastila z ubogim veprom, uboj le tega močno zamerila in tip ni prestal prvega demokratičnega izločanja."

Samo kot informacija. Dotični tekmovalec ni bil niti deležen demokratičnega izločanja, saj se je izločil kar sam, ko je omahnil v vročo žerjavico in se pošteno opekel po obrazu in rokah. Prašiča je pa res z golimi rokami ujel in zaklal. :)

Trenutno pa poteka 11. sezona Survivorja, tokrat v Gvatemali, sredi džungle in krokodilov.

Podpisani: zvesti spremljevalec programa Survivor v žlahti. ;)