Wednesday, August 24, 2005

Tv dnevnik vedno poskrbi, da se moji gangliji obupno skregajo in se začno igrati lokalne gverilske spopade za prvo nagrado - temo dneva, za katero je padlo največ žrtev med lokalnimi živci.

Najboljši slovenski obrambni minister do sedaj, g. Kahel Ehjavec, je bil danes razlog za zelo prepričljiv genocid nad mojimi živci. Gre za primer "poplave '05" (pred dnevi se je Kahel pojavil kot gost tv dnevnika in nanj naj bi uletel direktno iz prizadetih območij, zato je bil še vedno oblečen v toplo vintjakno, ki naj bi dajala jasno vedeti, da je bil Kahel na "fronti". Voditeljica je bila oblečena temperaturi primerno, Kahla pa je še vedno treslo...). Toda danes je Kahel pokazal odsotnost še poslednjega kančka organizacijske sposobnosti slovenske vlade pri obvladovanju naravnih nesreč. Bilo je namreč veliko govora o tem, koliko bo sanacija prizadetih območjih koštala, kot glavni odjemalec finančne pomoči pa so bile predstavljene razne javne službe, od gasilcev pa do podjetij, ki so "posodile" svoje stroje za pomoč pri odstranjevanju posledic ujme. Eden od ključnih razlogov za počasnost reševalnih akcij in sanacijskih opravil pa naj bi bilo tudi pomanjkanje žive sile.

Če se balkanske postsocialistične države, vključno s Slovenijo, ne bi z vsemi štirimi branile česar koli, kar ima vsaj bežno povezavo z "bivšim sistemom", bi bila marsikatera stvar mnogo preprostejša. Mnogi bodo nagonsko trznili z očesom in mi začeli očitati "jugonostalgijo", tisti preudarnejši pa se bodo strinjali z idejo, da bi za sanacijo prizadetih območij uporabili slovensko vojsko. V stari Jugi so bili namreč vojaki vrle JLA vedno prvi na kraju naravnih katastrof in so nedvomno hitreje popravili situacijo, kot če bi jo prepustili samo lokalni zadrugi in občinsko pripadajočim gasilcem. Sicer je res, da sta bila danes na posnetku tv dnevnika vidna dva uniformiranca, vendar sta bila neka višja čina, ki sta očitno prišla filozofirati o strateškem planu uporabe slovenske balonarske enote za reševanje ujete drobnice. Jaz pa mislim na vojašnico ali dve. Kaj je lahko hitreje kot 30.000 soldatov s svojimi lopatami (seveda ob podpori bagrov), razen seveda 40.000 soldatov?

Toda daljnovidnost vladnih voditeljev in strategov iz "pentagona" očitno ne nese tako daleč, zato bo plačana slovenska vojska in njeni rezervisti opazovala renovacijo preko televizijskih zaslonov ali brala o tem z interneta v edinem kabulskem cyber cafeju. Namesto, da bi Kahel dal svojim soldatom lopate in krampe v roke, jih raje z družinami pelje na romanje v Lurd, kjer se bogu priporočijo za lepše vreme in manj protipehotnih min.

No comments: