Tuesday, August 30, 2005

"Toto..., mislim, da nisva več v Kansasu..."


Včeraj sem bil nemalo presenečen, ko sem slišal, da je več kot 80% odstotkov prebivalcev New Orleansa pred orkanom Katrina zbežalo neznano kam na sever. Od mesta z 1,4 milijona ljudi jih je tam ostalo le še nekaj 10.000. Potem pa mi je potegnilo...Saj res, povprečni Američani sploh nimajo zidanih temveč montažne hiške...Zato je tudi Dorotejo iz čarovnika iz Oza skupaj s hišo potegnilo na drug svet, kjer je z njeno pomočjo kar takoj pokončala eno izmed zlobnih čarovnic (je to olajševalna okoliščina za posedovanje montažne hiše?). Priznam, v primernem podnebnem pasu je lahko tudi montažna hiša ravno tako dobra kot zidana, dvomim pa, da se med primerne podnebne pasove šteje tudi jug Amerike, obdan že s tropskimi značilnostmi in atlantskim tokom, ki se simpatično meša v mehiškem zalivu. Ni bilo prvič, da se je kakšen orkanček prikazal na tem koncu sveta in povzročil razdejanje (mislim, da je bil zadnji orkanček lani, ko se je prišel igrat v Disneyland na Floridi in predsednikovemu bratu Jebu Bushu polomil pol države). Orkani nikakor niso redkost v tem delu sveta, tako kot niso tornadi redkost v bolj osrednjem delu Amerike.

Kar pa me bega je to: Zakaj, hudiča, si ne postavijo bajt kot se šika, namesto da v znano rizičnem okolju trmoglavijo z zbitimi deščicami in upajo, da bo tornado/orkan naredil ovinek okoli njih? Dragi Billy, živiš na območju, kjer se vsako leto razdivljajo viharčki in orkančki (lahko ti samo potrgajo polkna in ograjo, v najslabšem primeru odnesejo streho, če je hiša zidana), ti pa le sumničavo gledaš v nebo, potem pa vse svoje imetje nabašeš v svoj pick-up tovornjaček in pobegneš na sever (montažna hiška pa te z vetrom po delih med potjo prehiti). Pa so baje Američani ljudje s smislom za ekonomijo..., ni videti...Saj mislim, da je ena zidana hiša vseeno cenejša od treh montažnih, ki jih moraš vsake toliko let postavljati iz nič...

Simpatičen je bil afriški Američan v srednjih letih ("African-American", kar je politično korektno..., vsaj mislim, da je še..."Who're you callin' African-American, punk? I'm Zimbawian-American, motherf***er!"), ki se je neustrašno opotekal proti vetru v počitniških oblačilih in je na novinarjevo trditev "Je pa hudo, ne?", odvrnil "Hja..., kr hudo je, ja...!" in si z nasmehom popolnoma brez haska obrisal premočeni obraz, ki ga je spet voda zalila preden je roka dokončala svojo pot. Poba ima v New Orleansu gotovo staro zidano hišo, ostanek francoskih kolonizatorjev, ki ne bo klonila pred orkanom (morda samo njena streha...)

Bodo Američani tudi vreme obtožili, da jim napada njihov način življenja? Mu bodo napovedali vojno tako kot teroristom? NE! Ne, ne bodo! To pa že ne! Uveljavljanje Kjotskega protokola je predrago, sploh pa je naglo spreminjanje okolja zaradi prevelikega človeškega poseganja v naravo komunistični mit in, če mu verjamete, s tem pomagate teroristom!

J.T.

2 comments:

Anonymous said...

Po mojem simpatični Afican-American , ki si z obraza briše pot in se neustrašno nasmiha, nima zidane hiške. Bolj verjetno je, da nima avta in ne dovolj denarja za letalsko vozovnico. Mogoče je prenočil na stadionu, ker se država (z lukno v proračunu) ni odločila, da bi namenila sredstva za evakuacijo revežev. So na stadionu pobirali denar za vstopnice?

TT

Anonymous said...

V principu se strinjam, da bi ti kekci lahko sezidali hiše kot se spodobi (saj v Kansasu in drugih podobnih, z orkani bogatimi zveznimi državicami), kar se pa konkretno New Orleansa tiče, je pa stvar taka: večina mesta (vsaj stari del) je "stara" gradnja, problem pa je, ker je 90% mesta pod gladino morja oz. max. 60 cm nad gladino. Katrina je imela tako rušilno moč (khm,no, katera prava ženska je pa nima?), da so se bali, da bodo naspipi, ki omogočajo temu (pod)obmorskemu mestscu eksistenco, popustili in bo vse zalila voda. KAr se je tudi zgodilo. So deli mesta, ki so kar 6m pod vodo.

In zakaj je New Orleans tako netipično mestece za zlato Ameliko? Ker so ga sezidali Frenčiji, poselili pa pritepenci iz Afrike in raznih otokov (več kot 90% preb. je dobro zapečenega) - z drugimi besedami, to mestece je še kar zanimivo, za razliko od kakega LA-ja.

Bok!