Friday, August 26, 2005

RIBIŠKE VOJNE
Epizoda N: Ivica vrača udarec



V svojem blogovskemu dnevniku nimam namena samo in v nedogled analizirati politične scene doma in na tujem, a čas kislih kumaric je pri koncu in velečislani predsednik OVSE (organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi), večni slovenski zunanji minister, nosilec doktorata, literat, intelektualec, diplomat svetovnega kova, osamosvojitelj Slovenije, diko naša, ubermensch Dimitrij Rupel je blagovoljil priti s pošteno zasluženih počitnic in reči nekaj besed o stalnih in ponovnih zapletih na nedoločeni pomorski meji med Slovenijo in Hrvaško.

Območje stalnih soočenj med sovražno nastrojenimi ribiči obeh držav, katerim se pridružijo tudi policisti na svojih hi-tech topnjačah, dobiva nove vsebinske razsežnosti. Prav noro se mi že zdi, da v tv poročilih vidim posnetek hrvaškega ribiča, ki si v znak protesta in osebnega mnenja o ribiški zadevi mirno sleče svoje bermuda hlače, si pomane one, nato pa pokaže še rit. Ha! To bo to! To je ves čas manjkalo! Jerry Springer na morski meji! Yeah!

Ivica Pomladić: "Dakle gospodine Cvičiću, vi se rekli, da je ovaj Janez, pardon, Marjo, ovdje vama rekao, da ste obični kreten, koji prodaje trulu ribu?"
Cvičić: "Ama ubit ču ovoga pe***, mamu mu je***!!! Dođi, ti majmune, pi*** ti materina!!!!"
Marjo: "Ma kej je, mona? Ti otržem tu hlavu? Jemam ribišku palcu v roki, štron**!!! Ma kej ti ga pokažem, a? Ti ga pokažem?"
Cvičić: "Ma kaj mi budeš ti kazal! Evo, vidi ti moje dupe!"
(razjarjeni Marjo potem Ivico kresne z ribiško palico, Ivica popi***, naskoči Marja in ga na gobec, preostala posadka slovenskega ribiškega čolna vskoči v pretep, pridužijo se še kolegi od Ivice, izbrune množični pretep, uleti slovenski patruljni čoln, ki situacijo samo opazuje, pridružijo se še hrvaški policisti, ki storijo isto kot slovenski, polovica pretepačev popada v vodo, pretep se konča z obilico grdih besed z obeh strani, ribiči pospravijo svoje mreže in gredo domov, policaji pa še enkrat nevarno zakrožijo po "našem" morju, nato Hrvati za 0.72 metra premaknejo svoje školjčišče v "naše" morje in Ivica Pomladić show se ob obali preseli na novo prizorišče, kjer jih pričaka nova obscenost)

Mogoče je čas, da začnemo snemati "resničnostni šov" na morski meji z vso dramo, ki jo tamkajšnji dogodki ponujajo. Kako se je Marjo zaljubil v prelepo Lucijo, ki mu jo je potem speljal Ivica in Ivica je v bistvu latenten gay, ki je zaljubljen v Marja in mu je prelepo Lucijo speljal zaradi nekih globokih freudovskih fint.

Se samo meni zdijo to popolnoma banalne stvari, ali za incidenti tiči kakšen prezrt politični načrt? Rupel je v 5 minutah intevjuja tja v tri dni ponavljal neke diplomatske floskule, ki so bile slišane že n-krat in se medtem, neznano zakaj, hahljal ko ena mona. Ni mi pa jasno, zakaj hudiča ne zrihtamo te klinčeve meje, da bo mir! Ni mi jasno niti kako to, da za vstop Slovenije v EU ni bil pogoj urejena meja s sosedami...Mar vsi čakajo, da se tudi Hrvaška vključi v EU in, da postane vprašanje meje manj važno ali celo brez pomena? Brez Gotovine bo težka pa tudi hrvaško javno mnenje je čedalje bolj proti vstopu v EU, da o trenutni krizi EU niti ne govorim, saj naj bi bilo ogroženo širjenje EU zaradi presnete evropske ustave.

Če pa ni volje za ureditev tega vprašanja, potem pa ga vsaj izkoristimo v komercialne namene..."Ribarske bitke na granici" kot skupna adrenalinska turistična ponudba obeh držav ali pa tema za nov slovenski cankarjanski celovečerec "hlapec Marjo in njegova pravica", morda hrvaški junaški ep "Ribohvatač ban Ivo Lole Ribar"?

J.T.

P.S. Link na intervju z Dr. Dimitrijem Ruplom, hudomušnim diplomatom par excellence: http://24ur.com/naslovnica/slovenija/20050826_2060750_6056268.php?Nr24=2i4

4 comments:

Anonymous said...

Mislim, da vprašanje meje še dolgo ne bo brez pomena. EU se je pri zadnji širitvi tako polomila, da bo kar dolgo na berglah.

P.S. A show bi bil pa hrvaško - slovenska koprodukcija? In kdo bi izdajal dobvoljenje za snemanje?

TT

gazda said...

Ma Rupel se itak boji rečt karkol direktnga, ker bi potem njegova guzica morda romala iz priborjenega prestola v Mladiki. Zato tud te floskule. Hrvati, kar se tega tiče točno vejo kaj hočejo in ne mencajo, pa so vseeno boljši diplomati!

Anonymous said...

no ja. direkten? neposreden? dajte nam morje al pa mi damo vam bombe iz aviana? tle ni fore. hrvati dobri diplomati? Zakaj pa potem niso v EU? Če so tko dobri, bi se že lahko zdilali za tisto Gotovino.

Rupel je diplomat. On ve, da ne sme rečt nič direktnega, ker bo to takoj povzročilo reakcijo na drugi strani. Diplomati so zato, da zadeve mirijo, ne da jih kurijo. Če so hrvati taki njokoti, da morajo na vsako stvar aufbixat, je to njihov problem. Pa poglej, kje so zdaj oni. S svojo brilijantno diplomacijo. In nacionalizmom.

Anonymous said...

Cookie!

Ne gre pozabit, da tudi v Sloveniji, tako kot na Hrvaškem premoremo svoj nacionalizem...

Če so predstavniki slovenske stroke in oblasti pred dvema letoma trdili, da se pasov ne razglaša enostransko, ko so to počeli Hrvati, pa zdaj počnemo prav isto. Hrvati so poleti 2003 trdili, da je razglasitev gospodarskega pasu pravica vsake obalne države, danes trdijo nasprotno. Več kot očitno je, da je tema, ki je hvaležno kurivo za netenje nacionalizma, predvsem pisana na kožo elitam in spin-doctorjem.

Diplomacija, mimogrede, je tam zato, da z miroljubnimi sredstvi zastopa državne (ne nacionalne! kot se rado reče) interese.
Zato mi ni jasno, zakaj se s Hrvati še ne usklajujemo o tem, kdo bo arbiter in že enkrat zapremo to poglavje.

TT