Wednesday, April 12, 2006

Danilova MAGija

Ko je časopisna hiša Delo kupila desničarsko revijo Mag in, ko je ex odgovorni urednik Maga Danilo Slivnik postal predsednik uprave Dela, je dejal, da do večjih vsebinskih sprememb v časopisu Delo ne bo prišlo.

Danes pa sem navsezgodaj resno popizdil, ko sem v Dnevniku prebral, da bo odgovorna urednica Delove Sobotne priloge od maja naprej neka novinarka “časopisa” Direkt, Irena Štaudohar!

Zaenkrat je urednik Sobotne priloge Ervin Hladnik Milharčič, dolgoletni novinar z obilico izkušenj, nekdanji dopisnik Dela iz Amerike in Izraela. Po prevzemu urednikovanja bo romal v zunanjepolitično redakcijo (pa ne kot redaktor), na njegovo mesto pa bodo posadili “novinarko” Direkta...To se mi zdi tak kretenizem, kot bi “novinarja” otroške revije Ciciban imenovali za urednika revije Time. Vsekakor idiotska kadrovska poteza, vredna trenutne, absolutne oblasti željne vlade. Ne bi rekel, ko bi jo zaposlili v upravi, če bi slučajno imela dobre menagerske sposobnosti, ali ji dodelil rumeno novičarsko kolumno...NE! Ona je naš človek! Dajmo ji vplivno in odgovorno mesto, čeprav mu ni dorasla...Tako vsaj ne bo politično spornih tekstov v Sobotni prilogi..., dajmo jo raje prilagoditi “povprečnemu” bralcu, ki se bo lahko nadejal najnovejših abotnih tračev iz bližnje poznane okolice in ga nehajmo obremenjevati z zunanjepolitičnimi temami...Nedvomno povprečno slovensko bralstvo bolj zanima velikost nedrčkov Špelc iz Atomik Harmonik, kot pa iranska jedrska kriza...Money talks!

Odgovorni urednik Dela Peter Jančič naj bi si sicer želel na mestu urednika Sobotne videti Bernarda Nežmaha, edinega desnega novinarja, oz. kolumnista revije Mladina, ki si z njim kupuje politično “objektivnost”...In glede na izkušnje in novinarski staž, bi bil ta, ne glede na meni ne všečno politično opcijo, bolj primeren, kot pa nezanana novinarka rumenega tiska. Toda jekleni Danilo je rekel: “Nein!”...Sobotna priloga niti ne bo več samostojna redakcija…Tako je…!!! Unificirajmo in centralizirajmo…Stopimo raje korak nazaj...Torej nekam, od koder smo pred 15 leti bežali…

Škoda, ker nisem prave politične opcije, saj bi lahko, če bi lezel v rit ablasti, mogoče zdaj za mastne cerkvene pare risal freske v kardinalskih prostorih našega predragega Rodeta v Rimu, čeprav o risanju fresk nimam pojma, kaj šele izkušenj…Znam pa narisati kakšno karikaturo…Saj je blizu, neeee…?

P.S. Jebeš tako “pluralizacijo” medijev, kot si jo je zamislila naša vladna gnada z nastavljanjem svojih nesposobnih, a z vsem srcem predanih pažev……

3 comments:

Pika said...

Čuk ... POMIRI SE NO! Sej te bo še 'fršloht' zadel. Tole te je pa spravilo na obrate aleluja, vso slovnico si pozabil ;)
Sobotno prilogo sicer berem le, kadar se v soboto/nedeljo znajdem doma doma, in vedno mi je nudila vsaj kako uro relativno dobrega branja. Direkta NE berem. Še, ko so se v njem znašli meni dragi ljudje, se nisem spustila na nivo kanalizacije Mexico City-a, da bi vzela to poneumljajočo zadevo v roke. PA VENDAR zaradi tega tudi ne poznam omenjene gospe(gospodične). Kaj pa, če ima potencial urednikovanja? Ji ne bi dal priložnosti, da dokaže, kakšno kritiko si zasluži? Ja, pričakujem, da boš po parih tednih in parih prebranih Sobotnih prilogah pod njeno 'vlado' napisal 'I told you so!', a takrat z vso pravico.

Bodimo boljši, bodimo taki, kakršni bi radi, da so drugi ;)

ekonomistka (pa NE ŠE siva)

Anonymous said...

Ej, dej mali, pejd še mal študirat! Al pa prej vpiš na google irena+štaudohar. Prvo pravilo dobrega kritika je, da mora zadevo, ki jo kritizira poznat v nulo. Ne pa da ponavlja neke besedne zveze, ki jih sliši od mimohodečiš kao brihtnih glav. Pa vpraši mal na faksu kolk ljudi je odpovedalo sobotno ko je urednik postal Milharčič. Tud kak tvoj profesor je med njimi. Človek, ki niti faksa nima, tako kot Milharčič, seveda ne more bit urednik Sobotne priloge. Drugih novinarjev brez faksa, ki niso bili v podporo prejšnji vladi in brez faksa niti zaposlujejo ne na Delu. Niti jih ne bodo. Tako da ne klobasaj neumnosti, ker se iz tvojega pisanja vidi samo to, da nimaš pojma o ničemer in da si politično zelo obremenjen študentek. Le kdo ti je tako mlademu že možgane opral?

Anonymous said...

HEHE, bravo anonimnež, ti si mi pa pravi primer odlične kritike. Prvo ga diskreditiraš v "oficir JNA" ej mali sisaj sisu stilu, pol pa modruješ o dobri kritiki. Žurnalizem je pač obrt in Milharčič je bil te obrti vešč. Je tudi v tujini cenjen publicist in zagotovo mu ne bi bilo (bo) težko najti drugo delovno mesto, če bi (bo) hotel...Faks pač ni nobena garancija. In če bi ti imel malo več pojma o novinarstvu, ali bi vsaj bral še kake tuje časopise zraven propagandnega pofla ki te naredi tako bojevitega, bi mogoče celo opazil, da je ogromno publicistov itd., ki imajo drugačno ali nižjo izobrazbo od te, ki jo za dosego svojih ciljev predpisujejo razni politkomisarji... Do takrat pa uživaj v svoji čisti glavi...