Wednesday, February 01, 2006

Zvezdniška "ekipna" igra

Včeraj sem si končno do konca ogledal zgodovinsko tekmo ameriške košarkarske lige NBA med Raptorji iz Toronta in Jezerniki iz Los Angelesa, v kateri je jezerniški zvezdnik Kobe Bryant nasprotniku natresel kar 81 točk. S tem je postal drugi košarkar lige, ki je zabil več kot 80 točk, prvo uvrščeni strelec pa še vedno ostaja Wilt Chamberlain, ki je leta 1962 zbral celih 100 točk. Kobe Bryant je igralec, ki je poleg svojega košarkarskega talenta znan tudi kot domnevni posiljevalec (lani se je moral pred sodnijo zagovarjati zaradi domnevnega posilstva sobarice, a je bil spoznan za nedolžnega). Po njegovi predstavi izpred 10 dni pa se seveda na veliko polemizira, ali je Bryant dejansko tako dober igralec, ali pa je teh 81 točk rezultat nedavnih sprememb pravil košarkarske igre NBA. Drugo vprašanje polemike pa je, ali sta Kobe Bryant in pa slavni Micheal Jordan primerljiva, oz. kdo je boljši?

Scottie Pippen, Jordanov bivši soigralec, je mnenja, da igralca nista primerljiva, saj igrata v popolnoma različnih razmerah. Dejal je, da se je stil igre popolnoma spremenil in, da ne dopušča več kontaktne igre in, da je vsak dotik praktično faul, ti pa se še toliko bolj pogosto kličejo, če kdo oplazi kakšnega superzvezdnika. Prav dobro se spomnim komentarja Ervina »Magic« Johnsona, bivšega jezerniškega zvezdnika iz '80 in začetka '90 let, ki ga je dal med fotosešnom na olimpiadi v Barceloni leta '92. Skupaj so se namreč slikali trije največji rivali tedanje NBA lige, beli kmetič Larry Bird, domnevno najboljši beli igralec lige NBA in omenjena Jordan ter Magic Johnson. Fotograf je prosil Johnsona, če se lahko malce približa Jordanu, da bodo vsi na fotki tako kot se šika, Johnson pa je v šali dejal, da se ne sme preveč približati Jordanu, ker da je to vedno faul! Kakorkoli že, Pippen ima po svoje prav…Igra ni več tako fizična (sploh nič fizična, če jo primerjamo z velikimi boji '90 let, ko so se med seboj Chicaški Biki, New Yorški Kratkohlačniki in Detroitski Bati dobesedno mlatili med seboj), je pa hitrejša in zato se na tekmo posledično zabije tudi več točk…To, da so nekatere NBA ekipe »obrambne« (npr. Detroit Pistons in San Antonio Spurs) se prav posebej poudarja, o tem pa pričajo tudi rezultati, ki jih ti dve ekipi dosegata – posebnost je ponavadi ta, da obe ekipi ne dosežeta meje 100 točk na tekmo in, da je met iz igre zaradi dejanskega igranja obrambe temu primerno slabši. Los Angeles Lakersi s Kobejem Bryantom na čelu pa dosegajo krepko več kot le 100 točk na tekmo, saj obrambe praktično ne igrajo, vse temelji na principu: »Daj žogo Kobeju in upaj, da bo dal več točk kot nasprotnik!«

Košarka je načelno skupinska igra z žogo, se pa dogaja – sploh v NBA – da igra temelji na tistih nekaj zvezdnikih, ki jih klubi premorejo. Seveda imajo boljši igralci več priložnosti tako za igro, kot za metanje na koš, nekje pa gre to celo v take skrajnosti, da se igra izgubi zaradi zvezdnikove sle po statistiki.

Kobe Bryant nikakor ni slab igralec…, celo več…, dober je! Celo zelo dober! In tudi nametati 81 točk ni mačji kašelj! Je pa res, da je to verjetneje zaradi drugačnega stila igre in pa neizmernega Bryantovega egocentrizma ter takšnega očitnega soliranja, ki ga ni premogel niti veliki Jordan (zaradi medsebojnih trenj dveh superzvezdnikov, Bryanta in pa Shaquilla O'Neala, je slednji lani končno zapustil Jezernike po treh osvojenih naslovih prvaka in odšel v Miami, Bryant pa je tako ostal edini porabnik žog v L.A.-u).

Na tekmi proti Raptorsem je Bryant vrgel na koš kar 46 krat, od tega je zadel 28 krat, od tega je za tri zadel 7 krat od 13 poskusov, nametal pa je tudi 18 prostih metov od 20 izvajanih. Bryanta očitno preveč božajo po umetniških rokicah, saj je letos v New Yorku ob slabšem metu iz igre (7/17) proste izvajal 26 krat, zadel pa 23 krat. Lakersi so proti Raptorsem izvajali proste mete kar 58 krat, nasprotniki pa le 24 krat, kar je smešno!

Druga polovica aktualne tekme (v prvi je Bryant natresel le 24 točk) je bila res divja, sploh tretja četrtina, v kateri je Bryant dal skoraj vse točke za svoje moštvo (z izjemo nekega frca in parih prostih metov), v zadnji četrtini (ko se je že vedelo, da Bryant postavlja rekord) pa je metal proti košu samo še on! Vsi so mu ubogljivo podajali in se "veselili" zanj, ko je takoj vrgel prav vsako žogo, ki jo je dobil v parklje! Nobene ni vrnil in četudi jo je, jo je takoj dobil spet nazaj, da je lahko sforsiral še kakšno trojko ali vsaj izsili proste mete. Zadnja četrtina je bila popoln umor košarke kot jo poznamo. Igral je le Bryant proti celotni nasprotni ekipi, ostali jezerski cepci pa so mu resignirano podajali. Takšnega solerstva pri košarki še v življenju nisem videl! Klinc pa 81 točk, ko nasprotnik zaostaja za 20 in lahko zvezdnik bodočih zmagovalcev vsako vrže na koš! Bryant ima trenutno povprečje doseženih točka kar 43.4 točke na tekmo, kar je 6,3 točke več, kot jih je nametal Jordan v strelsko najbolj razpoloženi sezoni.

Priznati moram, da je Bryant dejansko sam premagal Raptorse in to že v tretji četrtini, egomanijaško soliranje v zadnji četrtini pa res ni bilo potrebno!

No comments: