Friday, March 17, 2006

No money, no baby...

Včeraj sem že napisal gnevniški zapis o izraelskem napadu na palestinski zapor, ki je bil za Izrael predvolilna poteza nadomestnega premiera Ehuda Olmerta, s katero se trudi prikupiti vojski (še vedno zakomirani premier Ariel Šaron je general in "junak" parih izraelsko-arabskih vojn, Ehud Olmert pa je vojaški rok odslužil v vojaški založniški hiši), za mednarodno skupnost kršenje mednarodnega prava, nekateri pa bi utegnil napad oceniti za državni terorizem, nakar bi bili obtoženi antisemitizma…Pa se mi zadeva ni zdela vredna objave, saj Izraelci kar naprej počno takšne in podobne stvari, ki so sporne z več vidikov…

Danes pa sem opazil novico, da izraelsko pravosodno ministrstvo premišljuje ali bi tožilo izraelsko bolnišnico, ki je enega izmed trojčkov izraelske Arabke, poročene s Palestincem z Zahodnega brega, zaradi neplačanega računa dva meseca zadržala kot »garancijo«. Prosim? Še enkrat sem prebral zadevo…Neverjetno…Prav sem prebral…

Iz bolnišnice so dejali, da niso bili prepričani, ali bo izraelsko nacionalno zavarovanje (Nacionalni zavarovalniški inštitut) krilo račun v višini 2150 dolarjev za porod (zaradi palestinskega očeta z Zahodnega brega), v katerem sta bila dva od trojčkov celo predčasno rojena (v bolnišnici so za talca obdržali tretjega, zdravega trojčka). Mati se je prejšnji teden šele pritožila na sodišče in to je ugotovilo, da zgodba dejansko drži in, da je tretji trojček še vedno tam. Direktor bolnišnice je razložil, da je bilo zadržanje otroka »normalna procedura«, ki zagotavlja plačilo »usluge«. Pravosodno ministrstvo je zaukazalo, da se priprti otrok izroči materi, bolnišnici pa obljubilo, da ji povrne stroške. Ženska je za izraelski časnik Haaretz še povedala, da sta ji dve bolnišnici zavrnili pomoč, ker ni imela 72.000 dolarjev za porod (cifra je sicer malo huda – 15 milijonov tolarjev za porod... – podatek je prebran na BBC strani).

Zdaj pa postavimo stvar še malce v perspektivo...Izraelski premier v komi, general Ariel Šaron, je v bolnici pred cca. 14 dnevi »praznoval« svoj 78 rojstni dan...Kot najbrž veste, je Šarona ruknila možganska kap, zaradi nje pa je v komi že vse od 4. januarja...Torej že več kot dva meseca...Me prav zanima, koliko košta vzdrževanje vegetativnega stanja gospoda Šarona na dan...Gotovo pa je račun za vzdrževanje fikusa že krepko presegel 15 milijonov tolarjev (da niti ne načnem vprašanja: »Ali bi se za vse ljudi enako trudili?«), kaj šele slabega pol milijona tolarjev, kot so zahtevali za izpustitev otroka, oz. za njegov porod in porod njegovih dveh bratcev.

Res moraš biti huda p****, da kot doktor, oz. kot zdravstvena ustanova (saj naj bi te predvsem skrbele za dobrobit človeštva, kakor očitno jaz naivno verjamem...), staršem ugrabiš novorojenega otroka iz z njim terjaš plačilo računa za njegov porod. To je BOLANO!

No comments: