Friday, December 09, 2005

Vojni obtoženec in vojni hujskač

GOTOVINA je gotova! Na Kanarskih otokih je bil v hotelu s štirimi zvezdicami aretiran zloglasni haaški obtoženec, general Ante Gotovina, ki je bežal in se skrival pred zakonom zadnje 4 leta. Nadenj so med ležerno večerjo uleteli specialci španske Interpolove celice ter ga začopatili z dvema ponarejenima potnima listoma in kar 12.000 evrov v gotovini. Iz potnih listov je bilo razvidno, da je bil Gotovina v 4 letih bega v Argentini, Čilu, na Kitajskem, Češkem, v Rusiji, na Tahitiju in pred Kanarci še na Mauritiusu. Fino se živi...Le kdo mu je ves ta čas izplačeval štipendijo? Mu je mogoče pokojni Franjo Tuđman izplačal milijone za vlogo v domovinskom ratu? Si je Gotovina gotovino nabral med vojno? Ulov Gotovine je Hrvaški nedvomno odstranil največjo oviro pri približevanju Evropski uniji, hrvaškemu narodu pa stopil na še vedno razboljen žulj, saj ima generala večina Hrvatov za heroja (če ste se zadnje čase kaj vozili po Dalmaciji, ste težko spregledali jumbo plakate s sliko Gotovine in pripisom »Gotovina – ratni junak!«, prav tako ni težko uočiti slike Gotovine, ki visijo po dalmatinskih barčkih – namesto Tita Ante – letos sem eno opazil celo v nekem baru na Pelješcu). Na aretacijo so se Hrvati odzvali nadvse burno. V Zadru, Bibinjah, Biogradu, Sv. Filipu in Jakovu ter v Pakoštanih (rojstna vas Gotovine) so hrvaški patrioti metali hlode na ceste, zažigali kontejnerje in avtomobilske gume ob cestah, razbijali avtobusne postaje, nekatere ceste v okolici Zadra pa so morali zaradi ludističnih izpadov tudi za določen čas zapreti. V Zagrebu so na trgu sv. Marka priprli 11 protestnikov zaradi kaljenja miru, ker so nekateri razbili nekaj oken na vladnem poslopju (narod je skandiral: »Mesiću, cigane!"), v Gospiću so veterani domovinskog rata organizirali miroljuben shod v podporo prijetemu generalu, za nedeljo pa je v Splitu napovedan protest, na katerem naj bi se zbralo kar 100.000 domoljubov. Pol Hrvatov meni, da je aretacija Gotovine slaba stvar za Hrvaško in le petina je mnenja, da je to za Hrvaško dobro. Za prav posebno patriotsko gesto pa so poskrbeli na Hrvatskem web portalu , na katerem so pozvali k zavezovanju rumenih trakov na vidna mesta v podporo generalu.

Patriotsko zgodovinski intermezzo: Rumeni trakovi izvirajo iz ameriške državljanske vojne. Takrat se je zavezovalo te trakove, ko se je pričakovalo vrnitev vojakov (v povezavi s tem je nastal tudi pop komad iz '70 let z naslovom »Tie a yellow ribbon round the old oak tree« (prev. »Zaveži rumeni trakec okoli starega hrasta«). Trakovi so postali del ameriške patriotske folklore, saj so jih zavezovali tudi leta 1981 ob vrnitvi 52-ih talcev, ki so jih 444 dni v ameriški ambasadi v Teheranu zadrževali Homeinijevi revolucionarni študentje in pa ob vračanju soldatov iz prve zalivske vojne (za ponovno zavezovanje ob prihodu soldatov iz druge zalivske vojne pa bo treba še malce počakati…).

Glavni haaški tožilki Carli Del Ponte ni uspelo prikrivati širokega nasmeška ob aretaciji generala Gotovine. Haaška obtožnica Gotovino bremeni nasilnega izgona 200.000 Srbov, poboja 150 Srbov, ki naj bi se jih pod njegovo komando (vodil je namreč južni krak Operacije Oluja leta '95) ustrelilo, zaklalo ali zažgalo, obtožen pa je tudi dopuščanja brezglavega ropanja in vsesplošnega uničevanja. Me pa prav zanima, ali se bo tudi sojenje proti Gotovini sprevrglo v patetično farso, kot se je to zgodilo z Miloševićevim primerom in se trenutno dogaja tudi s primerom Sadama Huseina (zadnjič je okregal sodnika kot 5-letnega otroka in protestno zapustil sodišče, katerega ne priznava in se vanj kao ne misli več vrniti)?

Iranski konservativni predsednik AHMADINEJAD, ki je pred nekaj tedni prikotalil, da bi bilo treba Izrael zbrisati z zemljevida sveta, je bil tokrat bolj »zmeren« in je najprej podvomil o razsežnosti holokavsta, potem pa dodal, da »…če evropske države trdijo, da so med drugo svetovno vojno pobijale Žide, zakaj potem ne priskrbijo sionističnemu režimu del Evrope….Nemčija in Avstrija lahko odstopita sionističnemu režimu dve ali tri province in problem bi bil rešen.«. Najprej so poblazneli Izraelci, potem Američani, nato še Avtrija in Nemčija, ki sta iranska veleposlanika poklicali na razgovor. Ahmedinejad je po kar nekaj letih prvi iranski voditelj, ki je javno pozval k uničenju Izraela, izraelski zunanji minister Silvan Šalom pa je začel strašiti, da Teheran razvija rakete dolgega dosega, ki bi lahko zadele »...vse evropske prestolnice!«. Rakete dolgega dosega, iranske jedrske ambicije in psihopatski predsednik so jako slaba kombinacija. Da bi se ji izognili, ZDA in Evropska unija zahtevata, da se Iran za vedno odpove bogatenju urana. Kompromisni načrt predvideva, da bi uran pod nadzorstvom IAEA (Mednarodna agencija za jedrsko energijo) predelali v Iranu, bogatili pa v Rusiji, da bi se s tem zagotovilo, da bo uran obogaten le do stopnje, potrebne za jedrsko gorivo. Če se bo napetost stopnjevala in, če bo Iran preveč pogumen, se utegne zgoditi, da se bo Izrael res odločil za kakšen »preventiven« napad na iranske jedrske inštalacije (Izrael je to enkrat že storil, ko je »preventivno« napadel iraški jedrski reaktor v '90 letih po prvi zalivski vojni), kar pa se zna spremeniti v katastrofo, da ne rečem vojno širšega obsega.

1 comment:

Anonymous said...

Za razliko od ostalih vojnih zločincev, priGotovini obstaja posnetek iz vojnega časa, natančneje med potekeom Oluje, kjer ostale generale/poveljnike napizdeva kot navadne smrkavce ravno zaradi nereda in razpuščene vojske.

Kar se tiče poboja 150 ljudi - temu bi težko rekli sistematično brisanje določenega prebivalstva (genocid).

Da ne bo pomote, nisem fan Gotovine, vendar mislim, da je model ostal čist (kot pač lahko ostaneš čist pri taki zadevi kot je vojna in na takem položaju, kot je bil Gotovina).

Kar se tiče pa Izraela - seveda sem proti vsakemu razpihovanju sovraštva in zaostrovanju razmer, pa tudi sam ne prenesem tega idiota od irnskega predsednika, vendar pa se poteihem celo strinjam z njegovo zadnjo izjavo. Če imata Evropa (še posebej D in A) in ZDA slabo vest, naj si je ne čistita na Bližnjem Vzhodu tako, da podpirata in tolerirata vse pizdarije Izraela-