Thursday, December 22, 2005

Iz finfarja drobiž!

Zakon o RTV-ju, ki se je sforsiral in naj bi se udejanjal tudi z uvedbo novega programa Slovenija 3 ter s prenosi zasedanj parlamenta RS in nekaterih delavnih skupin na tem programu, je poskrbel za kolateralno škodo, zaradi katere sem ravnokar pop***il!

Včeraj sem se zvečer zleknil pred TV in si zaželel ogledati vesti iz sveta na programu “BBC World”. Vsaj enkrat na dan si ogledam poročila na tem kanalu…Če ne gledam dnevnika RTV Slovenije, si ogledam vsaj “head-linese” na BBC World. Ta vestičarski program je veliko boljši, kot sta konkurenta “Sky news” in pa slavni “CNN”. Slednji je še vedno pristranski (čeprav mnogo manj kot njegovi ameriški “konkurenti” s “Fox news” – ki je lajna ameriških klero-republikanskih, hardcore desničarskih kanalij – na čelu). “Sky news” pa je neke vrste britanski rumeni “tisk” oz. rumeni poročevalski program. No in, ko se je slika pokazala, mi je najprej skozi ušesa kresnil najedajoči “Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii”, nato pa so se moje oči zaradi splošnega presenečenja izbuljile, ko so zagledale “pižamo” (pa ne reperja, niti ne kosa oblačil, temveč tisto sliko, ki jo ima RTV Slovenija takrat, ko program ne teče….) in napis v zgornjem levem kotu, ki pravi: “RTVSLO, DZRS”. Pogoltnil sem slino, in z diplomatskim argumentom: “Oooooo, celice…Postojte! Nikar še v luft! Še so možnosti za pogajanja!” zatrl spontano ustajo nekaj milijonov sivih celic, od katerih so nekatere imele že molotovke v rokah.

Potrpežljivo preiščem frekvence s programi, da bi našel “BBC World”. “Morebiti so ga pa samo prestavili…”, sem si naivno mislil, medtem, ko nekaj 100.000 sivih celic še ni zapustilo prizorišča prihajajoče sinaptične vstaje. Naka…, BBC-ja ni nikjer…”Nič…, bom jutri poklical Telemach (enega izmed oligopolnih ponudnikov kabelske televizije v Ljubljani) in jih pobaral, kaj hudiča počno...”, sem si rekel in dal čez noč na hladno še preostale sive celice, ki bi rade pop***ile že kar takoj (heh…, kot je to počel nekoč naš lider Tito, ki je pred obiski prijateljskih tiranov za čas njihovega bivanja vse deviantne osebke in klošarje dal v čuze, da bi stvar lepše izpadla…)

Danes zjutraj je bila situacije še vedno ista. Odpahnem sinaptične pripore, kjer so noč preživele ustajniške sive celice in so bile zdaj res tečne, jih spustim v center za govor, zavrtim telefon za pomoč uporabnikov in dobim operaterko. Povem kakšna je situacija in povprašam, kako je s tem. V odgovor mi pove, da je program “RTVSLO, DZRS” res ZAMENJAL “BBC World”. “Mi hočete povedati, da BBC-ja od sedaj preprosto ne bo več?”. No, baje, da bodo v začetku leta dali možnosti, da se BBC še vedno spremlja ali preko računalnika, ali pa mogoče še kako…”Kako to mislite, MOGOČE še kako? Zakaj niste zamenjali kakšen drug program, npr. “VOX”, ali pa “Petelin TV”, “RTL 3”, “TV5”?” Dejansko je na voljo mnogo več bolj primernih kanalov za zamenjavo, kot pa BBC World!!!! Odgovor: “Ne vem, gospod…”, “Okej…, kako bom obveščen o alternativnih možnostih sprejemanja BBC-ja?”, “Na našem info kanalu, ali pa na internetu…” (niti pod razno ni to odgovor, ki sem ga pričakoval in še manj želel…, saj me bodo o možnostih obvestili osebno, ker jim bom to napisal v gnevni e-mail, ki ga bom poslal koj, ko dokončam tale gnevniški zapis…) “In kdaj bo to v začetku leta?” (začetek leta je tudi februar ali pa marec…), (ona pa zdolgočaseno, tečno in osorno) “Joj, ne vem kdaj bo to točno…”
Takrat pa sive celice v luft! To je bila pa kaplja čez rob! Nihče ne obvesti, da bodo zamenjali nek program, potem se jim pa še izgovarjati ne da, ali kaj? Kje so fraze tipa: “Gospod, osebno vas bomo obvestili, ko se bo stvar uredila v vaš prid (torej v prid uporabnika, ki plačuje gnar za storitev)!”, “Oprostite, gospod, se bomo potrudili in Vam ustregli!”, “Še danes bo urejeno, gospod!”. Toda vedel sem se vseeno civilizirano, čeprav operaterka tega nikakor ni zaslužila. Povsem hladno sem jo oštel: “Samo brez osornosti, prosim…”, sledila je dobra sekunda popolne tišine, potem pa sem dodal še: “Pa hvala za izčrpne informacije! Lep dan….”, prizadeta operaterka pa je le užaljeno in še bolj hladno od mene odvrnila le: “Nasvidenje…” in koj odložila slušalko. Hvala lepa za take usluge.

Nikakor ne bom trdil, da mi je trenutni liberal-hardcore-kapitalizem, ki ga je Slovenija sprejela na široko odprtih rok in ga naredila za svojega (o širšem vplivu tega na slovensko družbo kdaj drugič….), ne vem kako všeč…Je pa trenutno veljavni sistem in temu se je pač treba do neke mere prilagajati…Toda, če je v tem sistemu uporabnik, oz. potrošnik “car”, potem naj se ponudniki tudi tako vedejo in se prilagajajo…A se v Sloveniji ne…Zakaj? Zato, ker je veliko preveč monopolov in mnogo premalo svobodne konkurence, da bi tako opevani kapitalizem uspeval, kot je zamišljen…Jaz recimo ne morem imeti drugega kabelskega operaterja, ker imajo ti Ljubljano razdeljeno po becirkih...in v becirku, kjer živim, je na voljo samo en operater. To ni svobodni trg in to ni svobodna konkurenca, ki naj bi bila značinosti kapitalizma, če že ne temeljna kamna! Če kdo ve za kakšno rešitev, jo bom prav rad poslušal, oz. prebral.

P.S. Nadaljevanje nedvomno sledi!!!

3 comments:

Anonymous said...

Kot si ze sam ugotovil, v Sloveniji nikakor ni "liberalnega hardcore kapitalizma". Namesto tega je neke sorte dogovorni kapitalizem, ali po anglesko "crony capitalism".

Resitev pa je prav v vzpostavitvi pravega, liberalnega kapitalizma, seveda z varnostno mrezo sociale.

Anonymous said...

A predlagamo referendum, s katerim določimo, da mora vlada zrihtat frekvenco za novi parlamentarni kanal, če si ga je že namislila? Ne pa da nam serje s tv prodajo, pižamo in sejami po najljubših programih.
V zakonu nikjer ne piše, da je distribucija 3. programa RTV prek kabla. Sploh pa kabel ne dopokrije cele Slovenije, kar bi morala biti značilnost nacionalnih programov...
Res packarija.

Hočm BBC WORLD nazaj!!!

Anonymous said...

Na Ljubljanskem kablu je pa še. >:-)