Thursday, November 03, 2005

Tedenski pušeljc

Niti ena stvar v celem tednu me ni toliko navdahnila, da bi se mi zdela vredna konkretnega Gnevnika! So bili sicer vmes službeni glavolomi in bentenje čez plačilno nedisciplino slovenskega podjetništva, toda to je predolgočasno za objavo. Zato sem se odločil za “tedenski šopek”…

Slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek je stopil iz lastne sence in začel klatiti neumnosti okoli statusa Kosova. Predlagal je samostojnost Kosova, nekaj srbskih sakralnih objektov naj bi dobilo eksteritorialni status in bi tako postali nekakšni pravoslavni otočki pod varstvom sil Združenih narodov, Srbi naj bi dobili hudo avtonomijo, srbske izbegljice pa bi naseljevali okoli omenjenih eksteritorialnih otočkov. S tem bi se seveda približali podobni situaciji, kot vlada na Bližnjem vzhodu med Palestinci in Izraelom, ali z drugimi besedami, situacija na Kosovu bi se ob takšni politični ureditvi znatno poslabšala. “Drno go home!”

Slovenski vrli politiki so se zopet pregovarjali okoli napisov za množična grobišča. Na teh so sedaj že napisi, toda po mnenju vladajoče garniture ti niso primerni, oziroma “dovolj objektivni” – zopet bodo torej naumili kakšen poetičen tekst v smislu:
“Žrtvam vojne in povojnega rdečo-revolucionarnega genocida”, koncesijo za izdelovanje bronastih ploščic z zlatimi črkami pa podelili prijateljem, ki jim bo kšeft z državo dobro del. Ko se bo enkrat desna vlada le zamenjala z levo, pa se bo zopet pregovarjalo okoli teh prekletih napisov, nakar bodo rodili napis:
“Žrtvam izdajalske kolaboracionistične zalege in vojne!”, koncesijo pa podelili drugim prijateljem…Skratka, to se mi zdi nepotrebno odvračanje pozornosti z bolj važnih državnih problemov, nepotrebno predrkavanje z zgodovino in nepotrebno zabijanje časa za margialne probleme.

Divjanje pariških tolp se odvija že cel teden! Do sedaj je zgorelo že 200 avtomobilov, divjanje pa se je razširilo na rekordnih 9 pariških okrožij. Pariške oblasti razmišljajo o uvedbi policijske ure! Kaj hudiča je tem “Frenčijem”? Kako to, da po enem tednu ne znajo obvladati pobesnele množice, oborožene s kamni in baklami? Je pa res, da se nasilje le še stopnjuje, saj naj bi člani tolp streljali v reševalna in gasilska vozila. Frenčijem predlagam ogled ciklusa filmov “Žandar iz Saint Tropeja”

V nemirni Afriki se spet kuha…kava! V Etiopskem glavnem mestu Adis Abebi se odvijajo spopadi med vladnimi silami in "opozicijsko drhaljo", do sedaj je bilo ubitih že 42 ljudi. Etiopija in njena severna soseda Eritreja, ki sta pred 5 leti končali vojno, ki je terjala 70.000 žrtev, pa baje ob svoji meji spet kopičita vojsko. Etiopija je največja afriška pridelovalka kave…, me prav zanima, ali se bo kava sedaj podražila in ali lahko Brazilci kompenzirajo izpad pridelka kave…

Seveda pa človek pri pregledu svetovnih dogodkov ne more mimo Amerike. Na dan je izbila novice, da naj bi CIA (ameriška centralno obveščevalna služba) imela poleg vojaških zaporov Gvantanamo na Kubi in Abu Grajb v Iraku, kjer so se dogajali bizarno- sadistični izpadi ameriške soldateske, še nekaj podobnih tajnih zaporov v državah vzhodne Evrope in Azije. “Skrivna mreža zaporov”, kot ji pravijo, naj bi nastala takoj po slavnem trčenju dveh letal v newyorška dvojčka, vanj pa naj bi zapirali sodelavce zloglasne Al-Kaide in druge sumljive ter protidržavniške/protiameriške elemente. Ker američanom njihova lastna zakonodaja ne dopušča tovrstnega vedenja, počno sporne zadeve na tujih ozemljih, za katere ameriška zakonodaja “kao” ne velja (ko jebe Ženevsko konvencijo). Torej, ameriški soldat načelno ne sme mučiti ameriških zapornikov v Ameriki, lahko pa pakistanski soldat (in/ali agent CIE) namesto Američanov muči afganistanske zapornike na Tajskem (kjer naj bi pravtako bil nek skrivni zapor po poročanju Washington posta). Da bi lahko Američani mučili politične nasprotnike, morajo le to početi nekje izven Amerike ali pa nekoga nagovoriti, da to počne namesto njih. Ko smo že ravno pri CII, danes je pred sodišče stopil sedaj že bivši šef kabineta ameriškega podpredsednika, Lewis Libby, ki je bil obtožen lažnega pričanja, razkritja skrivne identitete CIIne agentke in oviranje dveh preiskav. Kazen bi se lahko gibala do 30 let zapora in milijona dolarjev kazni. Se je pa Libby pred kamerami prikazal na berglah, da bi pokazal, kako nemočna žrtev pravzaprav je! Matr, kako mi gre to na jetra! Čim je kakšen “debel maček” obtožen česa velikega, se le ta spremeni v ubogega invalida, ki zaradi zdravstvenih razlogov šprica zaslišanja in je sploh bogi (kar spomnite se Marjana Podobnika po prečkanju meje s Hrvaško, kjer ga je hrvaški carinik porinil preko plank. Še 3 mesece je nosil opornico za roko in se pritoževal nad neevropskim vedenjem barbarskih Hrvatov. Ali pa Michaela Jacksona…”Joj, Michael pa danes ne more na obravnavo, ker je izgubil svoj najljubši nos pa malce je tudi prehlajen pa kanarček se mu je stegnil in je sedaj v fazi žalovanja…Družbo pa mu dela Maculay Culkin s skupinico mladoletnih skavtov…”)

In kam se je kar naenkrat izgubila ptičja gripa? Kaj je že SARS?

5 comments:

ill-advised said...

V Mladini je bila pred časom posrečena Diareja na temo napisov pri povojnih grobiščih: link. :)

Anonymous said...

Glede na to, da si CIA v ZDA ne upa muciti ljudi, lahko zakljucim le to, da bi bilo zelo fino, ce bi imele vse drzave na svetu tako mocno kontrolo civilne druzbe in pravne drzave, kot je to v ZDA.

Čukmajster said...

Jebeš tako kontrolo civilne družbe in pravne države, ki temelji zgolj na eksteritorialnosti....

Anonymous said...

Jah, torej najbolje, da Ameri zacnejo po vsem svetu uvajati svoje zakone in ne spostujejo suverenosti ostalih drzav? Kako naj ameriska pravna drzava in civilna druzba kontrolira kaj se sme ali se ne sme v Pakistanu?

ill-advised said...

No, za začetek verjetno lahko neha pošiljati svoje zapornike tja na mučenje -- saj je to tisto, kar se jim v tem članku očita, če se ne motim... Verjetno bi se dalo storiti tudi kaj za to, da bi spodbujali krepitev civilne družbe in pravne države v Pakistanu. Je pa verjetno res, da bi to zahtevalo nekaj potrpljenja in pazljivosti, česar pa Američanom nemara primanjkuje.