Saturday, June 10, 2006

Kaj z žogo…?

Včeraj se je v Nemčiji začelo nogometno svetovno prvenstvo…Torej dogodek, za katerega mi ne bi moglo biti bolj vseeno…Sprašujem se, ali obstaja na svetu karkoli, kar bi bilo pomembnejše od fuzbala? Ni videti…Oglaševanje fuzbala in vseh njegovih pritiklin je omniprezentno, če pa se odvija svetovno prvenstvo pa itak vsi popolnoma pobudalijo…Ga skoraj ni izdelka, ki se tematsko ne bi na tak ali drugačen način dotikal fuzbala…Tudi wc papir s fuzbalerjem je mogoče dobiti…(na tem mestu se moj odnos do fuzbala sam od sebe metaforično udejani…)

Sem pa tudi jaz prišel na svoj račun, saj se je začelo finale košarkarske lige NBA...

Po 35 letih sta v finalu ekipi, ki ju tam še nikoli ni bilo…To sta ekipi Maverics iz Dallasa (Texas) in Heat iz Miamija na Floridi (hihihi…Trdnjavi Busheve vladavine…V Texasu je predsedniška družina Bush namreč doma, Georgov bratec Jeb pa je guverner Floride).

Ekipa Heat temelji na igri centra Shaquilla O’Neala (če ste tega človeka slučajno “spregledali”, naj povem, da je to gora od človeka, velika 216 centimetrov in težka cca. 150 kg. Ima že kar dolgo kariero v ligi, v katero je vstopil v dresu ekipe Magic iz Orlanda (tudi s Floride), je pa bil tudi že 3x prvak lige NBA z ekipo Lakers iz L.A.ja. Shaq ima boljši odstotek zadetih košev iz igre kot iz prostih metov – te meče v letošnji končnici le 40%) in na mlademu perspektivnemu beku po imenu Dwayne Wade (trenutna je Wadeova 3 sezona v ligi…Mulc je že en izmed medijsko najbolj izpostavljenih igralcev…Je pa kljub očitnim kvalitetam in velikem talentu poba malce preveč zaletav (sic!) in se bo s trenutnim stilom igre še poškodoval…). Trener ekipe je Pat Riley, ki je do naslova prvaka prišel že v ’80 letih prejšnjega stoletja z legendarnim Earvin Magic Johnosonom (Pat deluje kot kakšen borznik, ki je ostal v ’80, in je bežno podoben filmskemu igralcu Michaelu Douglasu)

Ekipo iz Dallasa pa na svojih plečih prenaša krilni center nemškega rodu, Dirk Nowitzki. Nedvomno spada med najboljše krilne centre, saj ima za tako velikega človeka neverjetno mehko roko in je zelo težak za pokrivanje, saj lahko mirno stisne trojko, ima blazno zanesljiv skokšut okoli rakete in je sposoben tudi uspešnega prerivanja pod košem (ima čez 10 skokov na tekmo). Trener Mavericsov pa je mali Avery Johnson, nekdanji dolgoletni organizator igre večih NBA ekip...

Neposredne prenose na slovenski televiziji (da, RTV celo prenaša finale NBA) komentira legendarni Peter Vilfan…Baje je človek blazno cenjen komentator, jaz pa si ne morem pomagati, da ne bi mislil, da ipak ni tako zelo hud…Njegov komentar: “Karel Me-loun meče za tri točke…Tudi sam ima tri otroke…” je za vola ubit!

V letih, ko je razturaval in pobiral šampijonske prstane košarkar non plus ultra, Michael “Air” Jordan, sem navijal za “njegove” Bullse iz Chicaga…Od njegove upokojitve (1998) pa se za favorite odločam sproti…Letos so mi med končnico prirasli k srcu Heati s Shaqom in Wadeom…

P.S. Heati so prvo tekmo v gosteh popušili za 10 točk…So pa postavili nov zgodovinski rekord lige…Najslabši odstotek prostih metov v kateremkoli finalu do sedaj…Heati so od 19 izvedenih prostih metov zadeli le 7…Slabih 38%...Shaq je proste metal 1/11...Drznem si reči, da bi sam miže od 11 metov s črte prostih metov enega gotovo zadel!

1 comment:

Pika said...

ja ja, stari dobri časi .. K.A.J. in Air & Co

:)