Friday, May 19, 2006

Usode zgodovine

Prejšnji petek je bil na TV “Jurrasic Park II.” in, ker sem bil ravno prav razpoložen za ogled specialnih efektov, sem si film ogledal…Danes pa je na sporedu “Jurrasic Park III.” in sklenil sem, da si ogledam tudi tega (sicer sem oba filma že videl, a davno je tega…). Pa ne bom razpravljal okoli dinozavrov, pač pa me je človeška nemoč v boju proti tiranozaverčku spet spomnila na krhkost človeštva. Dvomim, da obstaja človek, ki kdaj ne bi razmišljal kako bi bilo, če bi živel v drugem zgodovinskem obdobju in kako bi se mu godilo…Potem pa še vprašanje: “V katerem zgodovinskem obdobju bi najraje živel?”

No, vsekakor sem prepričan, da zgodnji ali okoliledenodobni homo sapiens pač ne bi bil...Ta banda je 90% svojega časa namenila iskanju hrane in vahtanju vatre, tačas pa množično crkovala zaradi prav vsake malenkosti.
Primer 1: Med lovom na mamuta, te ta pohodi…Četudi ti samo zlomi nogo, je to jeba, ker si do konca življenja kripl, ali pa se te kar takoj poloti gangrena in čao!
Primer 2: Med lovom na mamuta te izza hrbta preseneti sabljasti tiger…
Primer 3: Poješ kakšno sumljivo jagodo in zdravo! Že samo če fašeš hudo drisko, ki te dehidrira, da moraš po vodo 2 kilometra stran, medtem ko nate preži 1000 in ena nevarnost, je dovolj bedno…
Primer 4: Narava se kruto poigra in z naključno igračko (izbruh vulkana, poplava, potres, vročina, mraz ipd.) zradira nekaj homo sapiensov (od 1 do nekaj milijonov)
Primer 5: Od sohomosapiensa jo fašeš s kamnom po glavi zaradi babe!
Opomba: Takrat ni bilo nikakršne prve pomoči…NIKAKRŠNE…Majhna napakica in gotovo! Game over!

Antika je vsekakor romantična…V antiki bi živel pogojno (beri: recimo kot srednje premožen patricij z občutkom za trgovino ali grški filozof s svojo akademijo – “Universitatem Čukumium”, hihihihi….). Toda:
Primer 1: Zaradi nesrečnih okoliščin te zanese med soldatesko…Takrat so se karnaprej nekaj rezali in sekali…Marsikatero rano sicer lahko preživiš, lažji zlomi okončin so ozravljivi pa tudi kakšne zdravilne herbice se še najdejo…Ob najmanjši komplikaciji pa je gotovo po tebi…
Primer 2: Kot kmeta (kar je bilo takrat seveda močno večinsko prebivalstvo) te lahko zaseka lastna oblast (nema revolucije), te pragazijo nomadska plemena na konjih z vzhoda, da o težkem položaju kmeta tudi brez nasilnih hord niti ne govorim…
Primer 3: Kot politika te lahko štihnejo, zastrupijo z gobicami, zaprejo, mučijo, te vržejo levom, izženejo v barbarske dežele, zasužnijo, posilijo…Če nisi politik, se ti lahko vse našteto zgodi še prej!
Primer 4: Arena….Au!
Primer 5: Mati narava se še vedno poigrava s človečnjaki, toda ti so se do takrat vsaj naučili zajeziti in/ali obrzdati reko…

Srednji vek…Ne, hvala! Skoraj raje živim v antiki..., ker
Primer 1: Večina antične medicine izgine in alternative ni...Če pa so bile te v obliki čudaških vaških ženic, ki so se z žaubami ukvarjale, pa so se gotovo s hudičem spečale, naredile z njim otroka, pobijale druge otroke in jih je bilo treba nemudoma sežgati ali s kamnitimi copatki vreči v bližnjo reko.
Primer 2: Če nisi bil ob pravem času na pravem mestu prave vere, je bilo po tebi!
Primer 3: Če si sumil, da Zemlja ipak ni ploščata, so te spet skurili...Če si kaj preveč vedel ali nasprotoval verskim dogmam, so te pa spet skurili.
Primer 4: Tudi če pobožno živiš v mirnem samostanu, prerisuješ bukve, se delaš, da moliš in piješ pivo z meniškimi kolegi, se kaj rado zgodi, da uletijo vikingi in vse iz ljubega miru pač pokoljejo...
Primer 5: So imeli v antiki vsaj kanalizacijo...

Renesansa je sicer prinesla ogromno dobrega, a z vidika udobja življenja ni kaj prida boljša od srednjega veka...Tudi nadaljnih nekaj stoletij se je še vedno klalo zaradi vere in bilo vobče brezveze! In končno prve ¾ 20. stoletja...Nein, danke! Prav ne bi bil....
Primer 1: Soldat v strelskih jarkih prve svetovne vojne...
Primer 2: Soldat v drugi svetovni vojni...
Primer 3: Prebivalec Hiroshime ali Nagasakija
Primer 4: Zdolgočasen britanski bitnik
Primer 5: Sovjetski jeklarski delavec v Vladivostoku

Odgovor na vprašanje „V katerem zgodovinskem obdobju bi najraje živel?“, je nedvomno: „V tem!“. Sicer je res, da te lahko namesto mamuta zbije S.U.V. ali, da te izda srce zaradi prenažiranja in nezdravega življenja, je pa na splošno daleč najbolj komot in zabavno do sedaj! Le kaj prinaša prihodnost? Se bosta Iran in ZDA res stepla? Bo Janši podeljen še en mandat? Bodo končno prišli tisti marsouci in nas vse zatolkli?

1 comment:

Anonymous said...

Se ne bi mogel bolj strinjati: ŽIVIMO V NAJBOLJŠEM ZGODOVINSKEM OBDOBJU!