Wednesday, November 22, 2006

Notranjepolitični duet

Zgodbe z Romi še vedno ni konec. Vlada je popoloma nesposobna poiskati rešitev in skrbeti za mir. Sicer sem že v prejšnjem gnevniškem zapisu omenil nekaj malenkosti na to temo, po 14 dneh pa sem prišel do slednjih zaključkov:

1. Na jetra mi gre jokavo pismo, bogaboječe »anonimne prebivalke Ambrusa«, ki je močno pretiravala v svoji pripovedi o vsesplošnem strahu pred cigani. Pismo sem dobil iz vsaj 5 različnih virov, naslovljeno pa je bilo zelo »janšistično« - »druga resnica o ciganih«. Kako druga? Kaj pa je prva? »Romi so najprijaznejši ljudje na obličju tega planeta?«. Pismo želi vse najbolje tudi žrtvi pretepa. Vse lepo in prav, čeprav se je hitro pozabilo, da je ubogega Jožeta Šinkovca v komo spravil Slovenec (Roman Čmak, ki je sicer prebival pri Romih) in ne Rom.

2. Nikakor nočem reči, da so Romi uboge žrtve, v danem primeru pa so nedvomno žrtve otroci in ženske, ki nimajo s kriminalnimi dejanji starega cigota prav nič!

3. Proti tem ciganom je bilo vloženih nekaj čez 140 kazenskih ovadb. Prav! Potem pa v čuzo z njimi, kot z vsakim drugim kriminalcem. Ste že slišali, da bi kdaj nasilno (oz. z grožnjo pogroma) izselili kakšno družino, če je nek njen družinski član kriminalec?

4. Vedenje lokalnega prebivalstva ni bilo na mestu. Četudi so bili prizadeti, jim to še ne dovoljuje ali opravičuje zapiranje cest z vaškimi stražami in grožnje o pobijanju Romov.

5. Vlada se je odzvala popolnoma impotentno in v nasprotju z vsemi evropskimi standardi, na kar je nedvoumno opozoril tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg, ki je obiskal Slovenijo in se seznanil s perečo problematiko. Vlada je postavila nevaren precedan, po katerem se zdaj zgledujejo vsi, ki bi se radi znebili ciganov v svoji okolici. Minister Zver je, ko je ugotovil, da ni zmožen rešiti situacije, ponudil odstop z mesta predsednika komisije za zaščito romske etnične skupnosti. Če ima občutek, da situaciji ni kos, potem naj odstopi kot minister in ne samo kot predsednik nekega odbora! Najlažje je pobegniti in ne nositi posledic svojih dejanj. In da, pravna država v Sloveniji je dejansko popušila!

6. Prebivalci iz krajev kjer živijo Romi radi robantijo, češ naj mestne srajce ne pametujejo, ker ne poznajo lokalne situacije in naj ne stresajo svojih moralnih misli iz udobnega naslonjača v dnevni sobi nekje visoko v bloku ali mirnem predmestju brez ciganov. V tem primeru ne gre samo za »lokalne zdrahe«, o katerih imajo za govoriti samo lokalci, pač pa za univerzalne principe demokracije in pravne države, ki so bili kršeni v obeh primerih (tako s postopanjem lokalnih Romov, ali pa Roma, kot tudi s strani razjarjene drhali, ki je spominjala na srednji vek). In v zadnjih nekaj dneh je padlo nekaj »idej«, kam naj bi te Rome zdaj naselili, prav v vsaki fari pa so bile nemudoma organizirane nove vaške straže, ki so blokirale ceste in zijale ksenofobična gesla. Mir v državi zagotavlja policija in nikakor ne vaške straže, lokalne milice ali z vilami oborožena drhal.

Še enkrat: Ne rečem, da z Romi ni težav (tudi sam poznam kar nekaj ljudi, ki so mi opisali svoje lastne negativne izkušnje z njimi), toda trenutno reševanje omenjenega problema je absolutno napačno in nekonstruktivno.

In ko sem že ravno pri nekonstruktivizmu, oz. destruktivizmu… Predlog ministra Drobniča glede plačljivega splava (pod klerikalnim geslom: "Jaz sem za kulturo življenja, ne za kulturo smrti!") je še en korak v smeri srednjega veka. Tako se rodnost gotovo ne bo dvignila. In da, tudi Drobnič bi moral ponuditi odstop.

4 comments:

Anonymous said...

Vase razmisljanje je rasisticno, ker poudarjate, da je incident, ki je nagnil kapljo cez rob, povzrocil Slovenec (ki je prebival pri Romih) in ne Rom. Vascani nasprotujejo le nasilnikom, ki ne spostujejo zakona, ne pa pripadnikom take ali drugacne etnicne skupnosti.

Čukmajster said...

Vaščani nasprotujejo Romom! Vi pa si še enkrat pozorno preberite besedilo, ki pravi, naj se z vsemi prestopniki ravna enako po zakonu, ne da se "neslovenske" oz. romske prestopnike in njihove družine zaradi njihovega prestopništva izseljuje, slovenskih pa ne...

Predlagal bi tudi, da si razčistite pojem rasizma in se naslednjič tudi podpišete...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Čukmajster said...

Gospod "anonymous", prosil bi vas, da svoje nacionalistične povezave objavljate kje drugje, razmislek pa prepuščam vam...